Objavljeno: 28.3.2024 08:00 | Teme: umetna inteligenca, ChatGPT

Claude prvič premagal ChatGPT

Generativni bot Claude 3 Opus z naslednjo generacijo umetne inteligence podjetja Anthropic je zasedel prvo mesto na lestvici Chatbot Arena.

Chatbot Arena, ki jo vodi organizacija Large Model Systems (LMSys), predstavlja široko paleto velikih jezikovnih modelov, ki se med seboj pomerijo v anonimnih naključnih bitkah. Pri ocenjevanju uporabljajo sistem izračuna relativnih spretnosti igralca Elo, znan iz iger kot je šah. Anonimni uporabniki ocenjujejo rezultat različnih modelov na isti poziv, pri čemer jim je identiteta botov skrita. Seštevek njihovih glasov kroji lestvico, na kateri je Claude 3 Opus prvič pred ChatGPT-jem.

Lestvica Chatbot Arena med drugim razkriva, da je prvih 20 velikih jezikovnih modelov na lestvici lastniških, kar kaže, da ima odprtokodni sektor še veliko dela, preden bo dohitel večje igralce na trgu. V svetu umetne inteligence trenutno vlada nenehno tekmovanje s številnimi inovacijami, kjer podjetja, kot sta Anthropic in OpenAI, nenehno iščejo načine, kako izboljšati zmogljivosti in uporabniško izkušnjo svojih modelov, medtem ko vanj vstopajo novi, kot je Llama 3 podjetja Meta, ki se je lahko nadejamo v prihodnjih nekaj mesecih.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji