Objavljeno: 10.5.2018 01:00

Chromebooki bodo poganjali Linux aplikacije

Google je napovedal, da bodo računalniki z operacijskim sistemom Chrome OS, pretežno prenosniki Chromebooks, kmalu lahko poganjali programe napisane za operacijski sistem Linux. Glede na to, da je Chrome OS zasnovan na jedru sistema Linux in spletnem brskalniku Chrome, se zdi to majhna novost, a je potencialno zelo pomembna za uporabnike teh cenejših prenosnikov, ki do bili doslej omejeni na spletne storitve in razmeroma majhen nabor aplikacij specifično narejenih za Chrome OS.

Zanimiv je predvsem povod, zakaj se je Google odločil za ta korak. S podporo za aplikacije na Linuxu so se odločili v prvi vrsti zaradi razvijalcev, ki tipično uporabljajo orodja za Linux pri razvoju rešitev in pri tem ne slonijo zgolj na spletnih storitvah. Razvijalci bodo lahko na Chromebookih tako poganjali priljubljene programe za Linux kot alternativo uporabi prenosnikom samo z Linuxom. Na nek način gre za združitev najboljšega iz obeh svetov.

Resnici na ljubo, so uporabniki Chrome OS že doslej imeli alternativno, čeprav neuradno rešitev, projekt z imenom Crouton, ki pa je zahteval namestitev z računom za razvijalce, pri čemer je treba izključiti tudi nekatere funkcionalnosti Chrome OS.

Googlova rešitev je s te plati drugačna. Podpora za aplikacije na Linuxu bo narejena z uporabo namenskega navideznega stroja, v katerem bodo poganjali različico distribucije Debian. Toda Google je zagotovil, da bo operacijski sistem prikrit, aplikacije za Linux bo mogoče poganjati kar iz namizja Chrome OS, programi za Linux pa bodo lahko tudi dostopali do dokumentov in datotek v imeniku Download, kjer Google omogoča lokalni dostop do datotečnega sistema. S tem bodo tudi ohranili varnostni model, ki je značilen za Chrome OS.

Nova podpora za Linux bo sprva na voljo za Googlove lastne prenosnike Pixelbook, vendar so že napovedali, da bodo kasneje podporo razširili tudi na druge izdelke. Glede na to, da rešitev predvideva pogajanje navideznega stroja, bo za ustrezno delovanje najbrž potrebna nekoliko zmogljivejša strojna oprema, tako da najskromnejši sistemi tu verjetno ne bodo podprti.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji