Oglasno sporočilo
Objavljeno: 29.11.2019 10:24

Četrt stoletja podjetja Alef

Intervju: Milanka Memon, regionalni direktor Alef Adriatic

Ko gre za implementacijo najzahtevnejše opreme pri najzahtevnejših uporabnikih, ni nikoli dovolj izkušenj, znanja in dodatnega izobraževanja. Vse to lahko drži pod kontrolo le izkušen vodja, kakršen je Milanka Memon, regionalna direktorica Alef Adriatic.

Podjetje Alef je v poslovnih krogih dobro poznano. Lahko predstavite dejavnosti vašega podjetja tudi nam?

Alef je mednarodni distributer računalniške in komunikacijske opreme, ustanovljen v Pragi, pred 25 leti. Poslovna politika podjetja temelji na usmerjeni podpori projektnim partnerjem in razvoju blagovne znamke Cisco, vodilnega na področju komunikacijske opreme v svetu. Z upravičenjem zaupanja in podporo podjetij kot je Cisco, se je uspešno sodelovanje razširilo na veliko število držav vzhodne Evrope. V Sloveniji smo prisotni že nekaj let in zdaj s prenovljeno ekipo verjamemo, da bomo znova nudili partnerjem podporo, ki odlikuje distributerje VAD in ki delujejo v podjetniškem duhu. To pomeni pomeni hitro odločanje, hitro iskanje rešitev za partnerje, brez oklevanja in izpadov. Cisco ima še naprej vodilno mesto v vseh segmentih mrežnih tehnologij, kar pomeni nenehno izobraževanje in usposabljanje tako za nas kot naše partnerje. Danes podjetje uspešno sodeluje z vodilnimi v tehnologijah, kot so NetApp, Nutanix, F5, Kemp, Thycotic itd. Strateško sodelovanje z NetApp-om je primer inovativnega pristopa k razvoju partnerske mreže, pri katerem je Alef podaljšana roka proizvajalca v regiji Srednje in Vzhodne Evrope, z lokalnimi ekipami v vseh državah in rezultat je izjemen. Nutanix je mlado ameriško podjetje, ki ga je Gartner leta 2019 prepoznal kot vodilnega na področju HCI (hiper konvergenčna infrastruktura), saj je svojim uporabnikom omogočil svobodo izbire, tako hipervizorja, oblačne storitve, in strojne opreme. Nutanix je naše podjetje prepoznal kot ekskluzivnega distributerja za trge jugovzhodne Evrope, Grčije, Cipra in Malte. Na teh rešitvah nas delo še čaka. Pooblaščeni izobraževalni center je prav tako zelo uspešen, saj ima neverjetno izkoriščenost zmogljivosti, v vseh državah.

Kakšno vlogo ima distribucija danes in se delo lokalnih distributerjev razlikuje od mednarodnih distribucijskih podjetij v IT?

Tuja IT podjetja na domači trg vedno prinesejo nove vrednosti in izkušnje, medtem ko so lokalna podjetja prilagojena lokalnim poslovnim pogojem. Na obeh straneh je potrebno veliko prizadevanj, da bi se razumeli in dosegli tisto dodano vrednost, ki jo ustvarita skupaj, in to je zelo pomembno. Dejstva govorijo, da se mlada podjetja hitreje odzivajo na nove ideje in vnovčijo svoje odločitve, in tu vidimo svoj prostor za razvoj. Distribucija IT-ja nudi partnerjem storitve v smislu podpore, storitev v logistiki, financah, tehnični podpori, marketingu, spletni prodaji itd. Danes, ko se proizvajalci IT opreme vse bolj umikajo in zmanjšujejo svojo lokalno prisotnost ter prepuščajo trg svojim lokalnim partnerjem, postaja vloga distributerja izredno pomembna.

Ena od pomembnih dejavnosti podjetja je izobraževanje in delovanje kot pooblaščeni izobraževalni center. Od kod raznolikost programov, ki jih podpira Alef?

Če ste strateški partner, potem morate slediti partnerju v vseh segmentih dela, tudi na izobraževanju, ki je zelo pomemben segment. Na izobraževanje se občasno pozablja, vendar je potrebno poudariti, da morate ponuditi znanje, če želite razvoj. Alef želi partnerjem zagotoviti prav to znanje in razvoj, kar bo še posebej pomembno v času, ko se zmanjšuje prisotnost lokalih zastopstev na trgu. Poleg pooblaščenega izobraževanja prodajalcev smo pred kratkim uvedli veliko novih usposabljanj v zvezi z Agile, Varnostjo, Soft Skils, tehnikami pogajanj… kot tudi najnovejšimi tehnikami za izboljšanje komunikacije. V načrtu imamo postavitev laboratorija Cisco, s katerim bomo našim partnerjem pomagali pridobiti izkušnje s Cisco opremo.

Kako vidite vaše podjetje v prihodnje in katere so neizpolnjene niše in trendi, na katere se nameravate osredotočiti?

Vidim ga kot podjetje, polno pridnih, zadovoljnih in uspešnih mladih ljudi, ki delajo v vzhodnoevropski regiji, polni znanja in izkušenj, ki jih lahko delijo. Sliši se kot pravljica, vendar smo jo že enkrat naredili. Razvili bomo tudi IT-platformo SEE, s pomočjo katere bomo ponudili partnerske rešitve in storitve v regiji. Vedno več je partnerskih podjetij z zelo zanimivimi programskimi izdelki, varnostnimi kopijami rešitev in vedno več osnovnega znanja o infrastrukturi, ki jo bomo ponudili za podporo našim partnerjem v regiji in povečanje njihove prepoznavnosti na regionalni ravni, kjer imamo kaj za ponuditi.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji