Objavljeno: 8.1.2019 10:00

CES: še večji televizorji, tudi z ločljivostjo 8K

Sejem CES je kraj, kjer proizvajalci televizorjev tipično razkrijejo svoje adute za prihajajoče leto in tudi letos ni bilo drugače. Samsung, LG, Sony, Philips, Visio, Hisense in drugi so predstavili kopico novih modelov, ki zmorejo še precej več kot dosedanji izdelki. Poglavitna pa sta dva trenda – televizorji bodo v prihodnje imeli še večje diagonale, vrhunski modeli pa tudi podporo za video ločljivost 8K (7.680 × 4.320 pik). Kdor je še pri ločljivosti HD, je v zaostanku za že dve generaciji!

Na sejmu CES je največ pozornost požel korejski LG s svojim televizorjem Signature OLED TV R. Kljub temu, da nudi ločljivost »samo« 4K, se ponaša s prav posebno inovacijo – kadar televizor ne uporabljamo, se upogljiv zaslon zvije v svitek in povsem nevidno skrije v ohišje/zvočnik, ki je narejeno kot eleganten kos pohištva. Za to, da se zaslon skrije ali pojavi, je potrebnih zgolj 10 sekund.

Zaslon je seveda izjemno tanek, narejen v tehnologiji OLED in s podporo za najnovejše standarde. Zanimivo je, da lahko zaslon uporabljamo tudi v »delno skritem« položaju, kjer viden del zaslona služi kot večpredstavni predvajalnik za glasbo, konzola za pametno hišo ali pa dekoracijski element za prikaz fotografij. LG za zdaj še skopari s tehničnimi podatki, vendar je potrdil, da bo izdelek letos prišel v prodajo. Cena? Pričakujte 10.000 dolarjev ali več.

Signature OLED TV R pa ni edina zanimivost, ki jo je LG prikazal na CESu. Zelo zanimiv je tudi največji 88-palčni model, ki premore ločljivost 8K. Pri temu modelu je še najbolj zanimivo, da je zaslon obenem tudi zvočnik, združljiv s prostorskim zvokom Dolby Atmos (3.2.2 kanalov).

Samsung je letošnji sorekoder po velikosti zaslona. Njihov paradni model ima diagonalo kar 98 palcev (249 cm), pri tem pa uporablja tehnologijo QLED in prikazuje ločljivost 8K. Vanj so vgradili Quantum Processor 8K, ki zmore pretvarjati vire nižjih ločljivosti, pri tem pa pomagajo menda celo algoritmi "umetne inteligence". Če se komu zdi 98 palcev preveč, bo Samsung 8K in podobne lastnosti ponudil tudi v dimenzijah 65, 75, 82 in 85 palcev.

Samsung je na sejmu predstavil tudi naslednjo stopnjo inovacije v modularni tehnologiji Micro LED zaslonov, torej modularnih zaslonov iz katerih lahko naredimo video površine zares velikih dimenzij. Lani predstavljena tehnologija Micro LED za nameček tekmuje z zdaj že uveljavljeno tehnologijo OLED, od katere je bolj obstojna, a tudi težja za proizvodnjo. Prvi korak naprej so naredili z novim osnovnim gradnikom zaslonskega zidu, ki ima po diagonali 75 palcev (189 cm). Prikazali so tudi velikansko steno, ki je imela po diagonali kar 219 palcev oziroma 5,55 metra. 

98-palčni televizor so prikazali tudi pri družbi Sony. Gre za model ZG9, ki nudi ločljivost 8K, tako kot njegov malenkost manjši brat s 85-palčno velikostjo zaslona. Sony menda tudi že pripravlja podporo za vsebine v ločljivosti 8K, kjer omenjajo vire, kot sta IMAX in Netflix. Sicer pa utegnejo biti zelo zanimivi modeli AG9 (55, 65 in 75 palcev), ki imajo vgrajeno tehnologijo Acoustic Surface Audio+, torej zaslon, ki igra tudi vlogo zvočnika, to so sicer pokazali že leta 2017. Podobno tehnologijo (imenovano Crystal Sound) razvijajo tudi pri LGju.

Po tem, ko so svoje televizorje razkrili vsi pomembnejši proizvajalci, je postalo jasno, da je Apple sklenil dogovor o sodelovanju praktično z vsemi. Prav vsi so se pohvalili, da bodo njihovi novi modeli imeli podporo za standard Apple AirPlay 2 in povezavo z napravami pametnega sodelovanja po protokolu Apple Homekit. Je pa res, da bo vsaj v začetku leta imel eden od njih določeno ekskluzivo. Videti je, da bodo vsebine iz trgovine Apple iTunes vsaj na začetku na voljo samo pri Samsungu. Ne dvomimo, pa da bodo kasneje, najkasneje v naslednjem letu, to zmožnost dobili tudi drugi.

br9yftCP9Mg

iylZD9RaYek

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji