Objavljeno: 9.1.2019 01:00

CES: navigacijski sistemi prihodnosti

Nadgrajena resničnost, računalniški vid in čedalje hitrejše procesne enote obetajo povsem nove zmožnosti pri navigacijskih sistemih, ki jih uporabljamo v vozilih. Na sejmu CES je nekaj mladih podjetij predstavilo zelo zanimive rešitve, ki jih utegnemo hitro srečati tudi v novih vozilih.

Švicarski startup WayRay je tako prikazal prototip navigacijskega sistema, ki podatke nadgrajene resničnosti prikazuje čez celotno vetrobransko steklo vozila in vozniku ter potnikom prikazuje kopico koristnih podatkov o okolici, ki jo dejansko gledajo. Sistem denimo obarva prosta parkirna mesta, označi dejanski vozni pas, na katerega moramo zaviti in opozarja na ovire. Še več, dirkačem prikazuje na zaslonu idealno pot skozi ovinke, in oddaljenost od navideznega tekmeca (na primer doseženega časa iz prejšnjega kroga), podobno kot to že leta poznamo v video igrah.

Tehnologija pa ni uporabna zgolj v vozilih, saj se jo da prilagoditi za projiciranje informacij na poljubno stekleno površino, denimo v hotelih ali poslovnih zgradbah. Mlada razvojna ekipa je pridobila že kar nekaj podpore v avtomobilski industriji, saj sta med vlagatelji Porsche in Hyundai.

yxjkYL9SMjo

Podobno tehnologijo računalniškega vida in nadgrajene resničnosti uporabljajo tudi v ameriškem podjetju Phiar. Tu sicer ne moremo računati na specializirani predvajalnik na vetrobransko steklo, za prikaz pač uporabimo kar sodobne zmogljive pametne telefone. Telefon snema dogajanje pred vozilom, ve realnem času analizira podatke in prikazuje navodila vozniku. Tako lahko pravo pot za navigacijo nariše na dejansko sliko vozišča in omogoči, da se voznik pravočasno razpredi na pravi vozni pas.

Phiar omogoča tudi analizo ovir na cestišču. Če se pred kamero denimo pojavi pešec, utegne to zaznati celo pred voznikom in po potrebi sproži alarm še preden postane prepozno. Podjetje ima zelo konkretne načrte, saj nameravajo tovrstni navigacijski sistem ponuditi za potrošnike že v drugi polovici leta 2019.

GYQz1xEVNYQ

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji