Objavljeno: 1.10.2019 08:29 | Teme: linux

CentOS prinaša konstantne nadgradnje

Ta teden je prišel CentOS 8, z njim pa tudi CentOS Stream – operacijski sistem s stalnimi nadgradnjami (t.i. »rolling release«).

CentOS Stream bo še bolj tesno povezan z Red Hatom, saj bo uporabljal kodo, ki je v razvoju za naslednjo različico operacijskega sistema Red Hat Enterprise Linux (RHEL). Zgodovina CentOS seže sicer v začetke prejšnjega desetletja, razvoj se je začel z idejo ponuditi brezplačno alternativo sicer plačljivega Red Hat Linuxa. Kljub plačljivi naravi je bila programska koda vsa javno objavljena, iz nje so seveda morali odstraniti logotipe in ostale dele grafične podobe, a so lahko tako objavili brezplačen operacijski sistem, ki je bil iz programskega stališča enak sicer plačljivemu RHju. Leta 2014 je Red Hat tudi finančno podprl projekt .

V splošnem imamo tako tri družine operacijskih sistemov s podobnimi temelji. Tistim, ki želijo najnovejše različice programske opreme, je namenjena Fedora, ta je na voljo v obliki Fedora Workstation (za osebne računalnike) in Fedora Server (za strežnike). Tisti, ki bi si želeli stabilnejše različice programov in knjižnic, imajo na voljo omenjeni CentOS, ta je namenjen predvsem strežnikom. Poslovnim uporabnikom pa ponujajo klasični RHEL ki ponudi predvsem preverjene različice vseh programov in knjižnic ob strokovni podpori.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

0dAqUiHKe3c

  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji