Objavljeno: 4.1.2019 13:00

Čas, ki ga otroci prebijejo pred zaslonom, ni škodljiv

Za današnje čase presenetljivo ugotovitev iz naslova so sprejeli vodilni britanski pediatri iz združenja The Royal College of Paediatrics and Child Health (RCPCH), temelji pa na pregledu dokazov, ki so izpostavljeni v BMJ Open medical journal.

Strokovnjaki menijo, da bi se morali starši manj ukvarjati z omejevanjem časa, ki ga otroci smejo prebiti pred zaslonom (telefonom, tablico, računalnikom, tudi televizorjem) in bi jih moralo bolj zanimati, ali ta čas omejuje tistega, ki ga otroci namenjajo spanju, gibanju in interakciji z družino in prijatelji.

Nekateri dokazi sicer kažejo na povezave med časom prebitim pred zaslonom in debelostjo ter depresijo, vendar strokovnjaki menijo, da ni jasno, če ne drži morda nasprotno – da se otroci, ki so nagnjeni k debelosti in depresiji, raje zadržujejo pred zaslonom.

Dr. Max Davie, odgovorni iz RCPCH, odgovoren za promocijo zdravja meni, da so »zasloni« odličen način za raziskovanje sveta, starše pa družba prepričuje, da je z njimi nekaj zelo narobe. In še Dr. Russell Viner, predsednik RCPCH: »Zasloni so del modernega načina življenja«.

 

BBC

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

Vlajke | 4.1.2019 | 21:12

Za komentar lahko povprašate so-avtorico, ki je slovenka. Msilim, da se ne bi popolnoma strinjala z naslovom vašega članka (tudi BBC-jevega).

Matjaž Klančar | 4.1.2019 | 22:26

Prepričan sem, da bo UCL zahteval popravek od BBC, če je temu res tako.

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji