Objavljeno: 25.11.2018 20:00

Brskalnik Chrome prihaja na Okna s procesorjem ARM

Operacijski sistem Windows od nedavnega deluje tudi na računalnikih s procesorji ARM, vendar so tam uporabniki prikrajšani za uporabo brskalnika Chrome, saj morajo namesto tega uporabljati vgrajeni brskalnik Microsoft Edge.

Toda sodelovanje med družbami Google, Microsoft in Qualcomm bo kot kaže prineslo priljubljeni brskalnik tudi na tovrstno strojno platformo. Kot je znano, Windows 10 na platformi ARM zdaj uporablja strategijo virtualizacije aplikacij pisanih za strojno platformo X86/X64. Toda takšen pristop ima tudi pomemben pribitek pri hitrosti izvajanja, kar se pri računalnikih na osnovi ARM še kako pozna.

Brskalnik Chrome je bil, čeprav le krajši čas, že na voljo v trgovini Microsoft Store, vendar ga je Microsoft kmalu umaknil, saj ta ni podpiral komponent okolja Windows, specifično jedra za prikaz strani HTML in programov v JavaScriptu. Zdaj so partnerji kot kaže našli skupni jezik, saj je Microsoft celo namenil nekaj inženirjev za prenos brskalnika Chrome v Okna za ARM.

Zdi se, da bodo pri tem vsi zmagovalci, saj je Chrome priljubljen brskalnik na vseh platformah, Windows 10 na ARMu pa si preprosto ne more privoščiti, da ga ne bi podpiral. To pa ni edino sodelovanje med Microsoftom in Googlom, saj skupaj pripravljata tudi možnost dvojne rabe (dual boot) operacijskega sistema Windows 10 na računalnikih Chromebook, kjer je doslej v rabi le Googlov Chrome OS.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji