Objavljeno: 7.11.2017 01:00

Broadcom bi rad kupil Qualcomm za 130 milijard dolarjev

Na obzorju je nov poizkus prevzema podjetja v računalniški industriji, ki je vreden rekordnih 130 milijard dolarjev. Za primerjavo navedimo nakup družbe EMC s strani podjetja Dell, ki je leta 2015 za specialista s področja pomnilniških in strežniških tehnologij odštel 67 milijard dolarjev.

Broadcom je vodilni ponudnik elektronskih rešitev za brezžične komunikacije, svoj vpliv na področju mobilnih naprav pa skušajo zdaj povečati z nakupom podjetja Qualcomm, ki ima v ponudbi sorodne izdelke, predvsem pa vodilno procesorsko platformo za mobilne naprave Snapdragon, ki jo srečamo v številnih vrhunskih telefonih.

Čeprav za javnost nekolikšno presenečenje, se poznavalci dogajanja na finančnih trgih ne čudijo. Broadcom ima močno zaledje a potrebuje za še večji uspeh večji tržni delež. Qualcomm pa je v zadnjih mesecih postal ranljiv zaradi številnih sodnih procesov in posledično padca vrednost delnic.

Podjetje je trenutno v sodnih postopki v Južni Koreji in na Tajvanu, kjer jim očitajo monopolno ravnanje, v ZDA pa se je sprl z družbo Apple glede patentnih pravic za brezžično tehnologijo. Delničarji so na to reagirali z močnim padcem vrednost delnic, s čimer je podjetje postalo ugodno za prevzem

Broadcom, ki ga je nedavno v večinski delež prevzela singapurska družba Avago (za »samo« 37 milijard dolarjev) je prepričan, da ima združeno podjetje precej večje možnosti za uspeh. Med drugim ima zagotovila velikih kupcev (denimo družbe Apple), da bi bila poteza dobro sprejeta. Broadcom bi s prevzemom postal tretji največji proizvajalec integriranih vezij, za Samsungom in Intelom.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji