Objavljeno: 13.8.2018 13:00

Bralnik prstnih odtisov pod zaslonom

Na letošnjem sejmu CES je bilo mogoče videti prve prototipe telefonov z vgrajenim Synapticsovim bralnikom prstnih odtisov, ki deluje skozi steklo in zaslon OLED – v praksi so to torej telefoni, ki imajo bralnik prstnih odtisov na sprednji strani in pri tem ne zasedajo nobenega dodatnega prostora.

Vir: The verge

Do sedaj so se proizvajalci zatekali k kompromisom – ali so na sprednji strani del prostora ekskluzivno namenili bralniku prstnih odtisov ali so bralnik premaknili na zadnjo stran, ali pa so ga kar v celoti opustili (iPhone X). Kot kaže pa bo jesen postregla s kar nekaj telefoni, ki bodo imeli vgrajen tak tip zaščite, med prvimi pa je bil pravkar napovedan Oppo R17. Oppoji se pri nas sicer ne prodajajo, gre pa za eno bolj uspešnih svetovnih blagovnih znamk, poznano predvsem na kitajskem tržišču. Model R17 ima 8-jedrni procesor Snapdragon 670, 8 GB pomnilnika, 128 GB shrambe in 6,4-palčni zaslon AMOLED. Slednje je ključno, saj bralniki odtisov, ki delujejo »prek zaslona«, ne delujejo z zasloni LCD, ker jih zaradi osvetlitve od zadaj ni mogoče presvetliti.

Za pričakovati je, da bo nov sistem branja jeseni uporabil tudi Huawei, v svojem novem modelu Mate 20 (Pro), medtem ko je Samsung z letošnjimi novostmi pri vrhunskih modelih zaključil in lahko novost morebiti pričakujemo naslednje leto. Kljub temu, da je, kot se širijo govorice, načrte s tem sistemom imel že v letu 2017, kar se na koncu ni izšlo.

Synapticsov modul za branje prstnih odtisov skozi zaslon.

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji