Objavljeno: 29.3.2022 14:10 | Teme: ssd

Bodo SSDji potrebovali ventilatorje?

Vse višje hitrosti prihajajočih generacij pogonov SSD bodo morda za seboj potegnile tudi potrebo po aktivnem hlajenju – vsaj tako pravijo pri podjetju Phison, proizvajalcu krmilne elektronike za pogone SSD.

Nekateri novi pogoni NVMe že vključujejo hladilna rebra, v spletu že sedaj najdemo tudi aktivne hladilnike, torej rebra, združena z ventilatorjem. Pri Phison predvidevajo, da bodo vsaj hladilna rebra bolj pogosta pri pogonih PCIe Gen5, a da s časom predvidevajo vse večje potrebe tudi po aktivnem hlajenju. Za doseganje vse višjih hitrosti pisanja in branja podatkov SSDji potrebujejo vse zmogljivejšo krmilno elektroniko, ta pa terja več energije, posledično tudi več segrevanja. Elektronika sicer postaja tudi vse varčnejša, a je dvig zahtevnosti strmejši kot pa napredek pri varčnosti delovanja – vsaj zaenkrat.

Seveda je v igri tudi vprašanje celega sistema/računalnika – težava zna biti večja v tesnih ohišjih prenosnikov ali nizkih strežnikov 1U. Po  pisanju Phisona je že okoli 50 stopinj celzija meja, pri katerih naj bi prišlo do počasnega nižanja hitrosti delovanja. Za zaščito pomnilniških celic NAND pa bi se pogon pri 80 stopinjah izklopil.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji