Objavljeno: 7.9.2018 08:00

BMW bo imel svojega digitalnega pomočnika

Sprva je bilo videti, da bodo glavni ponudniki informacijskih rešitev imeli vsak svojega digitalnega pomočnika (Alexa, Siri, Cortana, Google Assitant, Bixby), ostali proizvajalci pa bodo pretežno posvojili eno od teh rešitev in se usmerili zlasti v dodatke in integracije za te platforme.

Toda avtomobilska industrija se ne strinja v celoti in BMW je med prvimi, ki bo raje ubral svojo pot. V začetku prihodnjega leta bodo predstavili novo različico svojega informacijskega sistema za avtomobile, ki mu zdaj pravijo kar BMW Operating System 7.0 (BOS?), katerega največja novost bo zagotovo povsem nov digitalni asistent, ki bo vozniku in potnikom pomagal na različne načine.

Pomočnik, ki bo vselej aktiven (tudi pri ugasnjenem vozilu) bo uporabniku pomagal obvladovati nastavitve vozila, svetoval pri navigaciji, opozarjal na koristne informacije in se znal z voznikom celo pogovarjati, kot metodo za preprečitev spanja zaradi utrujenosti. Seveda bo asistent obvladal tudi integracijo z mobilnimi telefoni in storitvami - na primer urejanje koledarjev. To so menda le začetne funkcionalnosti, na katerih bo BMW gradil dodatne storitve.

Asistent se bo odzival na ključno besedno »Hej BMW«, uporabnik pa bo namesto tega lahko izbral tudi lastno ključno besedo in asistenta poimenoval z bolj osebnim imenom. Kot zanimivost, BMWjev asistent se bo znal pogovarjati tudi z drugimi digitalnimi pomočniki in pomočnicami, v prvi vrsti z Amazonovo Alexo. Pametni pomočnik bo sprva na voljo v 23 jezikih, kasneje pa naj bi to podporo še razširili.

Novi digitalni asistent in operacijski sistem za avtomobile so prvi rezultat močno povečane usmerjenosti v digitalne tehnologije in storitve, ki jih je BMW napovedal kot dolgoročno usmeritev družbe. Pred leti je precej odmevala napoved, da bodo večino novih zaposlitev usmerili prav v razvoj digitalnih rešitev, kar je za proizvajalca avtomobilov vse prej kot tipično.

NP-ZzuKAD8k

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji