Objavljeno: 8.7.2015 01:00

BBC Micro Bit za angleške šolarje

Angleška medijska hiša BBC je predstavila miniaturni računalnik z imenom Micro Bit, ki ga bodo vsako leto brezplačno razdelili vsem sedmošolcem v Veliki Britaniji, kar znaša približno milijon kosov. Cilj projekta je predvsem popularizacija računalniške tehnologije in spodbujanje ustvarjalnosti otrok v rani mladosti. BBC upa, da bo Micro Bit postal priljubljen med mladino, tako kot igrača, kot tudi v vlogi temelja za razvoj novih zamisli.

Miniaturni računalnik, ki meri 4 x 5 cm je nastal v sodelovanju z družbo Arm, zraven pa so tudi Microsoft, Samsung, banka Barclays ter univerza Lancaster. Gradi na zamisli, ki so jo pred časom predstavili z računalnikom Raspbery Pi in podobnimi ljubiteljskimi projekti. Za razliko od slednjega je manj zmogljiv (nima denimo izhoda za TV/monitor), a zato precej lažji za uporabo tudi s strani otrok.

Centralni del predstavlja polje 25 diod LED, ki tvorijo glavni prikazovalnik naprave. Zraven sta še dve programsko nastavljivi tipki, ki jih lahko uporabljamo za različne namene. Micro Bit ima poleg centralnega procesorja vgrajen vmesnik bluetooth, vrata USB, merilnik pospeškov in kompas (magnetometer). Posebnost je spodnji del ploščice, ki vsebuje pet širokih V/I priključkov. Poleg dveh napajalnih je tu troje programsko nastavljivih vrat, s katerimi lahko krmilimo zunanje naprave, denimo z navadnimi 4-mm banana priključki. Za delovanje v brezžičnem režimu je predvideno napajanje z zunanjimi baterijami.

Celoto programiramo lahko na poljubnem računalniku, tablici ali telefonu, program pa prenesemo prek vrat USB. S tipko za reset nato sprožimo izvajanje programa. BBC je že potrdil, da bodo poleg brezplačne različice do konca leta predstavili komercialno izvedbo, ki bo na voljo kupcem po celem svetu. Avtorji nameravajo obenem celotno arhitekturo sistema objaviti v obliki odprte kode/načrta.

Spomnimo se, da je bil BBC v začetku osemdesetih eden od pionirjev osebnega računalništva z modelom BBC Micro. Kasneje so ob prihodu drugih podjetij izdelek opustili. Kot zanimivost: novi Micro Bit je 18-krat hitrejši in 67-krat lažji od prvotnega osebnega računalnika iz hiše BBC.

gJPRMPAbL3Q

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji