Objavljeno: 5.3.2015 01:00

Avtentikacija z očmi

Na konferenci MWC poleg številnih novih telefonov občasno srečamo tudi kako novo tehnologijo, ki odpira nove možnosti rabe mobilnih naprav. Ena najbolj vročih ta hip je razpoznava uporabnika s pomočjo njegove šarenice. Po mnenju strokovnjakov je ta celo bolj zanesljiva in hitrejša, kot razpoznava s pomočjo prstnih odtisov.

Struktura žil v očeh se pri ljudeh formira že v rani mladosti in ostane praktično nespremenjena do konca življenja. Seveda je tudi manjša verjetnost, da si bomo poškodovali oko, kot prst, kjer ureznine in brazgotine lahko onemogočijo pravilno razpoznavo.

Največji korak naprej so naredili pri družbi Fujitsu, kjer so uspeli močno pomanjšati opremo potrebno za kakovostno razpoznavo šarenice, do te mere, da tehnologijo lahko pričakujemo v izbranih telefonih že v razmeroma v kratkem času. Sistem deluje tako, da posebna LED dioda usmeri infrardeči žarek v oko, tipalo za infrardečo svetlobo pa prebere odboj svetlobe, pri čemer se izlušči vzorec žil v očeh.

Prikazani prototip je izredno hiter, saj je razpoznava praktično trenutna. Varno prijavo v mobilni telefon torej opravimo preprosto tako, da pogledamo v zaslon. Tipalo zna tudi določiti, kdaj je pogled usmerjen v zaslon naprave.

Podoben dosežek obljubljajo tudi pri kitajskem podjetju ZTE, kjer so v njihov najnovejši telefon Grand S3 vgradili tehnologijo Sky Eye, zasnovano na razvoju družbe EyeVerify. Rešitev v tem primeru uporablja klasično video kamero, vendar je zato omejitev nekaj več. Postopek predvideva najprej »učenje uporabnikove strukture šarenice«, kar traja približno osem sekund, pri čemer moramo slediti premikajoči se piki na zaslonu naprave in s tem obračati oči za pogled iz različnih zornih kotov.

Enkrat, ko je postopek učenja končan, lahko računamo na razpoznavo, ki sama pri sebi traja le okoli pol sekunde. A je pri sedanji zamisli treba najprej zagnati modul razpoznave s pritiskom na tipko na telefonu. Poleg tega je treba paziti, da smo v kadru ne dlje kot 15 cm od kamere na telefonu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji