Objavljeno: 21.10.2020 10:20 | Teme: varnost, koronavirus

ARNESove učilnice danes delujejo, le ob 8h je bilo nekaj težav

ARNESove Učilnice, ki jih za učenje od doma uporablja vel del našega šolstva, so imele prve dva dni tehnične težave oz. so pokleknile pod preobremenjenostjo, v tretje pa, kot kaže "gre rado". 

Danes Učilnice delujejo normalno, le okoli 8h, v času največje obremenitve, ko šolarji začnejo z delom, je sistem za 15 minut skorajda pokleknil. Pri ARNESu pravijo, da so v tem času zabeležili napad DDOS, ki je sisteme še dodatno obremenil in da novih težav ne pričakujejo.

Napade DDOS ponavadi organizirajo hekerji, ki imajo pod nadzorom množice (tisoče, sto tisoče, celo milijone) okuženih računalnikov, s katerimi lahko na določeno tarčo (računalnik/strežnik) spustijo ogromno internetnega prometa in jih s tem dobesedno poplavijo. Zaradi tega legitimen promet (zahteve za delo v Učilnicah) ne morejo priti skozi.

Napad DDOS je lahko zelo resen - če se strežnika oz. podjetja loti "resna" skupina, v resnici skorajda ni rešitve, le upati je lahko da bodo odnehali. Le res zelo največji svetovni igralci lahko preživijo take napade. Obstajajo sicer obrambne strategije, ampak proti res velikim napadom niso učinkovite.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji