Objavljeno: 27.3.2018 05:00

Aretiran kolovodja hekerjev, ki so bankam ukradli milijardo

V Alicanteju v Španiji so aretirali kolovodjo hudodelske združbe, ki je izvajala napada z malwarom Carbanak in Cobalt na banke v Evropi in Aziji. Skupina je od leta 2013 ukradla za več kot milijardo evrov premoženja, ves čas pa je svoja orodja izboljševala.

V skupni akciji Europola, FBI-ja in policijskih organov iz Španije, Romunije, Belorusije in Tajvana so izsledili, da se osumljenec skriva v Španiji. Pri preiskavi je sodelovala tudi Evropska bančna federacija (EBF), celotna bančna industrija in več zasebnih podjetij s področja računalniške varnosti.  To je prvikrat, da je EBF na tak način sodelovala v akciji, je povedal njen izvršni direktor Wim Mijs. Vodja Evropskega centra za računalniški kriminal (EC3) pri Europolu Steven Wilson je poudaril, da je EC3 omogočal hitro izmenjavo informacij, forenzične analize in preiskave malwara. Na dan aretacije je sodeloval s svojimi strokovnjaki.

Skupina je od leta 2013 vdirala v bančne računalniške sisteme z malwarom Carbanak, od leta 2016 pa so uporabljali Cobalt. V vseh primerih so zaposlenim poslali okužena ribarska sporočila (phishing) in jih poizkusili ukaniti v okužbo sistema. Ko so imeli dostop do bančnega sistema, so do denarja prišli na različne načine. Kadar so okužili bančne avtomate, so jih preprogramirali v izplačilo bankovcev. S posegom v bančno omrežje so izvajali transakcije, ki so polnile bančne račune zlikovcev. Včasih pa so si umetno povišali stanje na računih in potem denar hitro dvignili z bankomati. Denar so prali tudi s kriptovalutam in predplačniškimi plačilnimi karticami.

Europol

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji