Objavljeno: 5.6.2018 10:00

Applove novosti za leto 2018

Apple je svoji osrednji letni konferenci za razvijalce WWDC predstavil nove različice operacijskih sistemov za svoje naprave in kopico novih pomožnih programov zanje. Leto 2018 na prvi pogled ne prinaša velikih novosti, saj je Apple po večjih spremembah v lanskem letu že v naprej napovedal, da bodo letos poskrbeli predvsem za optimizacijo obstoječe kode in drobne izboljšave. A marsikatera novost utegne biti posameznikom kljub temu nadvse zanimiva.

Apple na konferencah WWDC tradicionalno najprej predstavi novi operacijski sistem za mobilne naprave in tudi letos je bilo tako. iOS 12 prinaša optimizirano kodo in hitrejše delovanje (tudi do 50% v posameznih aktivnostih) na vseh podprtih napravah, ki segajo od telefona iPhone 5S dalje. Apple torej ohranja združljivost z napravami, ki so stare že več kot 5 let.

Nova je aplikacija Measure za natančno meritve predmetov s pomočjo nadgrajene resničnosti in vgrajenih tipal v mobilni napravi. Tudi sicer so predstavili drugo generacijo razvojnega kompleta za nadgrajeno resničnost ARKit 2.0, ki med drugim prinaša deljenje uporabniškega pogleda med več uporabniki in napravami. To odpira nove možnosti interaktivnih iger, kar so demonstrirali s primerom nove igre družbe Lego, ki združuje fizični svet (kocke) in navidezni svet z animacijami. Apple je skupaj z nekaterimi pomembnejšimi igralci na področju AR tudi predstavil nov podatkovni standardni za izmenjavo gradiva AR, ki mu je ime USDZ. Adobe na osnovi tega že pripravlja nova orodja za urejanje AR vsebin neposredno na mobilnih napravah.

Precej izboljšav prinaša aplikacija za delo s fotografijami Photos, ki s pomočjo strojnega učenja na sami napravi organizira in svetuje uporabnikom, zlasti pri iskanju slikovnega gradiva. Svetovati zna denimo, kaj poslati prijateljem, ki so bili na istem dogodku. Še več, prijateljev telefon lahko ob prejemu sporočila sam zbere relevantne fotografije za pošiljatelja in tako preprosto deli skupno izkušnjo dogodka ali kraja.

Digitalne pomočnice se hitro razvijajo in Siri želi biti v ospredju. Tudi tu so dodali nove algoritme strojnega učenja, kjer zna pomočnica svetovati aktivnosti ob določenih dogodkih, denimo poslati sporočilo, če zamujamo na sestanek. S pomočjo nove funkcionalnost Shortcuts bodo znale aplikacije tretjih ponudnikov objaviti posamezne aktivnosti, ki jih nato zna Siri uporabiti pri svojih nasvetih. Apple je tudi pripravil namensko aplikacijo Shortcuts, ki je pravzaprav pravcati urejevalnik aktivnosti, te lahko vključujejo več aplikacij hkrati. Odlično za avtomatizacijo vsakodnevnih opravil.

iOS prinaša nove različice programov News in Stocks, ki so odslej urejane s strani uredniške ekipe in precej bolj vsebinsko bogate kot doslej. Apple je močno izboljšal funkcije za starševski nadzor za mobilne naprave, kjer lahko omejujemo uporabo naprave v celoti ali zgolj rabo posamezne aplikacije. Vse skupaj lahko nadzorujemo kar prek naprave starša, ki s tem nadzoruje eno ali več naprav svojih otrok.

Apple se je odločil narediti red pri vse številčnejših obvestilih (notifications), ki pogosto motijo ljudi pri vsakdanjih aktivnostih. iOS bo recimo znal razpoznati, če uporabnik posameznega programa, ki generira obvestila ne uporablja več pogosto in s tem samodejno »utišal« njegova obvestila. Dobrodošla je tudi možnost združevanja obvestil v skupine, kjer lahko več obvestil potrdimo z enim klikom. Da ne bi postali zasvojenci s telefonom bo pomagala nova funkcionalnost Screen Time, kjer uporabnik dobi poročilo o tem, kako je uporabljal napravo in posamezne aplikacije v izbranem obdobju.

Apple je seveda še nekoliko obogatil in razmnožil priljubljene Animojije in dodal novo funkcijo Memoji, kjer lahko vsakdo naredi svojega avatarja, ki mu je podoben (ali pa po želji tudi povsem drugačen). Tega lahko nato uporabljamo v številnih programih sistema, med drugim videokonferenčnem sistemu Facetime. Ko smo že pri temu, Facetime je dobil pomembno novost – skupinske video seje, kjer lahko sodeluje do 32 udeležencev. Program zna razpoznati govorca in izpostaviti njegov video tok v času govora.

Naslednja novost je WatchOS 5 za pametne ure, ki so v zadnjem letu zabeležile rast prodaje kar 60%. Apple tu povsem kljubuje siceršnjemu upadu interesa za tovrstne naprave. Podjetje je zelo ponosno, da je vse več zgodb, kjer je ura Watch rešila življenja njihovim uporabnikom, zato so izpostavili ta vidik rabe.

Applove ure bodo odslej še bolje znale kvantificirati vadbo in informirati uporabnike o zanimivih statistikah pri posameznih športih, odslej tudi novih, kot sta denimo joga in pohodništvo. Ura bo uporabnika znala obveščati, če pri vadbi popušča, izmeriti hitrost korakov ali vrtljajev na gonilki (kadenca). Ljubitelji vadbe bodo zelo veseli, da bo Apple Watch odslej znal sam zaznati, kdaj smo začeli in končali vadbo.

Če so z urami Watch opremljeni družinski člani ali prijatelji na skupnem dogodku, utegne biti zelo koristna podpora za novo aplikacijo Walkie-Talkie, kjer uro uporabljamo za preprosto enosmerno govorno sporočanje, kar se odvija prek omrežja Wi-Fi ali 3G. Tudi ure Watch bodo podpirale avtomatizacijo s funkcijo Shortcuts, predstavljeno v iOS 12.

Uporabnikom ure ne bo več treba izgovoriti fraze »Hej Siri« za priklic asistentke. Dovolj je, da dvignemo roko, kar je za uro znak, da želimo govoriti z njo. WatchOS je dobil tudi povsem novo zmožnost prikaza spletnih informacij na osnovi jedra Webkit. Tu ne moremo govoriti o pravemu spletnemu brskalniku, temveč o prikazovalniku spletnih informacij formatiranih za mobilno napravo. Na primer ogled menuja iz spletne strani restavracije, kjer večerjamo. Apple Watch je dobil tudi podporo za podcaste, kar so mnogi doslej močno pogrešali.

Apple TV 4K prinaša precej boljšo podporo za prostorski zvok, tudi s podporo za Dolby Atmos. Apple je poleg tega na svoj TV predvajalnik pripeljal cel kup novih vsebin, predvsem prenosov športnih dogodkov in kanalov za pretočno predvajanje v živo. Žal bodo večino novosti lahko za zdaj uporabljali le uporabniki v ZDA.

MacOS Mojave, naslednja različica operacijskega sistema za osebne računalnike, prinaša novo podobo s temnim ozadjem, možnost združevanja dokumentov na omizju v kopice Desktop Stacks (na primer po tipu datotek ali po datumu). Nov pogled Gallery View zna prikazovati metapodatke o dokumentih (na primer fotografijah), orodje Markup pa omogoča pisanje opomb in podpisovanje dokumentov. MacOS z novo različico dobiva tudi cel kup aplikacij iz okolja iOS. Na namizje se selijo News, Stocks, Voice Recorder in Apple Home za upravljanje IoT naprav v domačem okolju.

Apple je v novi različici operacijskega sistema naredil tudi pogumen korak naprej na področju zasebnosti. Spletni brskalnik Safari bo denimo preprečeval aplikacijam, kot je Facebook (slednji je bil, z Instagramom, na predstavitvah največkrat prikazan kot tisti, ki ga je treba ustaviti in blokirati), da bi spremljale in beležile aktivnosti uporabnika brez njegovega eksplicitnega dovoljenja. Ko bo brskalnik zaznal poizkus tovrstne aktivnosti, bo z opozorilom vprašal uporabnika za dovoljenje. Zdi se, da je Apple naredil ta korak enostransko, brez kakega pretiranega usklajevanja s ponudniki vsebin. MacOS je nazadnje dobil tudi povsem nov App Store, ki se bo po vsebini in videzu približal tistim v mobilnih napravah.

CORL6kACgE4

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji