Objavljeno: 1.1.2018 01:00

Applove novosti v letu 2018

Začetek novega leta je najbrž dober trenutek za napoved novosti, ki jih načrtuje Apple v prihajajočih mesecih. Sodeč po dosedanjih informacijah se nam obeta še eno predvidljivo leto, prežeto pretežno z nadgradnjami izdelkov, ki jih že poznamo vrsto let, a bodo ti po vseh verjetnosti (in izkušnjah) vseeno pritegnil nov val kupcev. Velikih novosti in revolucionarnih izdelkov ne gre pričakovati. Ali pač?

Prvi izdelek, ki ga lahko pričakujemo letos je bil v resnici že predstavljen – gre za pametni zvočnik HomePod. Kot vemo, je Apple pri razvoju izdelka naletel na nepričakovane težave, zato pametni zvočnik zamuja in bo nared v prvih mesecih 2018. Strokovnjaki sicer menijo, da je Apple na tem področju že zamudil vlak, na katerem kraljuje Amazon Echo. Toda preteklost dokazuje, da Apple ne gre podcenjevati, tudi kadar je v zaostanku. HomePod naj bi pritegnil s tehnično dovršenostjo, saj ga sestavlja 7 visokotoncev, 10-centimetrski globoktonec in kar šest mikrofonov za odlično zvočno izkušnjo ter zaznavo govora. Zvočnik bo imel procesor A8, pomočnico Siri in poseben sistem za prilagoditev zvoka akustiki sobe, v kateri se nahaja. Po Applovi tradiciji za visoko ceno – 349 dolarjev.

Telefoni iPhone so brez dvoma višek vsakoletne sezone novosti v družbi Apple. Kot veleva tradicija, bomo novo generacijo izdelkov videli septembra. Po sedanjih informacijah lahko pričakujemo drugo generacijo telefona iPhone X z enako velikim 5,8-palčnim zaslonom. Pozornost bo najbrž vzbujal iPhone X+ z večjim 6,5-palčnim zaslonom OLED, medtem ko bo 6,1-palčni model z zaslonom LCD potešil predvsem manj razsipne kupce. Med novostmi lahko pričakujemo zmogljivejši procesor, hitrejšo grafiko, podporo za nadgrajeno resničnost, hitrejši vmesnik LTE in hitrejše brezžično polnjenje. Obstaja tudi možnost, da bo Apple z novimi modeli nadaljeval z dviganjem številk v imenu in bo novi model imenovan iPhone XI.

Na področju tablic naj bi letos večje novosti prvič videli tudi šele septembra. Tedaj naj bi Apple predstavil nove modele iPad Pro, prvič z zasloni do robov, kot pri telefonu iPhone X, predvsem pa brez vgrajene tipke z bralnikom prstnih odtisov, ampak s podporo za razpoznavo obrazov Face ID. Dejanske velikosti zaslonov naj bi ostale enake kot danes – 10,5 in 12,9 palcev, a bodo tablice zaradi zaslonov do robov fizično manjše. Dobršen del elektronike bo sposojen iz druge generacije telefona iPhone X.

Morda pa bo pred modeli iPad Pro Apple letos že spomladi osvežil cenejšo različico tablic s preprostim imenom iPad. Ta poteza je še močno vprašljiva, a viri navajajo, da utegne Apple pod tem imenom ponuditi podobno elektroniko kot danes (z izjemo procesorja, ki bi lahko bil novejši) a s še nižjo ceno – omenja se številka 259 dolarjev, najnižja doslej.

Jeseni 2018 pride na vrsto tudi četrta generacija ure Apple Watch. Če so dosedanje tri generacije imele skoraj nespremenjeno obliko, naj bi Apple tokrat končno naredil spremembo tudi na tem področju. Menda bo to mogočeno zaradi drugačne tehnologije zaslona, a podrobnosti so še skrivnost. Zelo verjetno pa je, da bo Apple Watch 4 opremil z dodatnimi tipali in zmožnostmi. Najvišje na seznamu novih zmožnosti je meritev EKG preprosto z dotikom ohišja telefona. Apple se s svojo uro in ogrodjem HealthKit vse bolj usmerja v storitve za zdravje, kjer vidijo velik potencial.

Med ostalimi novostmi navedimo še nove prenosnike MacBook in MacBook Pro, ki bodo nared junija. Pričakujemo lahko predvsem osvežitev procesorjev in večji pomnilnike RAM ter SSD. Konec 2018 lahko pričakujemo še novo generacijo računalnikov tipa vse-v-enem iMac in iMac Pro.

Na seznamu novosti je morda še najbolj zanimivo videti, kaj Apple najbrž ne bo predstavil. Poznavalci trdijo, da ne gre pričakovati novega modela Apple TV, računalnikov Mac Mini in prenosnikov MacBook Air. Zelo verjetno ne bo neposrednega naslednika za telefon iPhone SE, saj bo pravi naslednik imel precej večji zaslon. Ena najbolj pričakovanih novosti, Applov odgovor na navidezno in nadgrajeno resničnost (očala/prikazovalnik),

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji