Objavljeno: 9.11.2017 01:00

Apple pripravlja prikazovalnik za nadgrajeno resničnost

Sodeč po navedbah finančne medijske hiše Bloomberg, Apple pospešeno razvija prikazovalnik za nadgrajeno resničnost, najbrž v obliki pametnih očal oziroma posebne čelade. Izdelek naj bi predstavili leta 2019, v prodajo pa bo morda prišel leta 2020. Strokovnjaki menijo, da je časovni načrt zelo drzen in se utegne v prihodnjih mesecih še spremeniti.

Kljub temu, da Apple, kot običajno, zavrača kakršnekoli komentarje, je v javnosti že presenetljivo veliko podrobnosti. Prikazovalnik bo vseboval lastne zaslone s širokim zornim kotom in podporo za prikaz 3D informacij, celota pa bo slonela na povsem novem procesorju optimiziranim za dolgo trajanje brez potrebe po pogostem polnjenju akumulatorjev.

Prikazovalnik za nadgrajeno resničnost bo imel tudi lasten operacijski sistem, ki mu za zdaj pravijo rOS, kot reality OS. Čeprav bo ta izhajal iz današnjega sistema iOS, bo imel povsem svoje lastnosti in predvsem drugačen uporabniški vmesnik, kot na mobilnih napravah. Apple menda še eksperimentira, katera tehnologija je najbolj primerna za krmiljenje tovrstne naprave. Izbirajo med površinami občutljivimi na dotik, glasovnim krmiljenjem s pomočnico Siri in razpoznavo kretenj glave. Trenutno menda še ne obstaja delujoč prototip nove naprave, saj pri Applu za eksperimentiranje uporabljajo prikazovalnike HTC Vive.

Apple je za razvoj prikazovalnika za nadgrajeno resničnost že sestavil ekipo, ki šteje več sto inženirjev. Ta se ukvarja tako s strojno, kot programsko opremo, interno pa je označujejo pod kodnim imenom T288. Del razvoja ekipe je javnost že spoznala, saj so prav oni avtorji platforme za nadgrajeno resničnost ARKit, ki jo srečamo v iOS 11 in novi generaciji telefonov iPhone.

Samostojni prikazovalnik morda ne bo edini projekt, ki ga bo Apple v prihodnjih letih predstavil na področju nadgrajene in navidezne resničnosti. Po nekaterih virih družba razmišlja tudi o cenejši napravi, ki bo uporabljala telefone iPhone za prikaz vsebin, podobno kot to počne Samsung s svojim izdelkom Gear VR, kjer potrebujemo združljiv telefon za prikaz vsebin. Naslednje leto pa bo nared tudi nova različica platforme ARKit, ki bo zmogla še bolj napredno razpoznavo okolice, ki jo spremlja naprava.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji