Objavljeno: 6.10.2018 12:00

Apple pripravlja omejitev samostojnega popravljanja računalnikov

V novih Applovih osebnih računalnikih in prenosnikih (2018 MacBook Pro, iMac Pro) je vgrajen sistem, s katerim bo Apple onemogočil popravljanje pri nepooblaščenih serviserjih in menjavanje sestavnih delov. To omogoča novi čip T2, ki vsebuje programsko zaporo. Če zamenjamo bistveno komponento računalnika, bo ta ostal zaklenjen, dokler ga Applov pooblaščeni serviser ne bo odklenil.

V MacBooku Pro to pomeni, da ne moremo sami zamenjati matične plošče, zaslona, TouchID-ja ali dela ohišja (torej niti tipkovnice). V iMacu Pro sta taka primera matična plošča in prostor za shranjevanje podatkov (flash). Čip T2 smo sicer najprej opazili v pametnih telefonih, sedaj pa si je utrl pot tudi v osebne računalnike.

Po zamenjavi omenjenih komponent računalnik ne bo deloval, dokler na njem ne bomo pognali programa AST 2 System Configuration. Tega bodo imeli le pooblaščeni serviserji in prodajalci.

Preizkušanje je pokazalo, da sistem še ne deluje, torej je ta hip še mogoče menjati vse komponente brez Applove odobritve. Toda AASP-ji (Apple Authorized Service Provider) so že dobili informacije o spremembi, ki bo očitno zdaj zdaj tukaj.

Ne pozabimo, da nekateri drugi proizvajalci to že počno. Praksa ni omejena na računalnike, temveč jo najdemo tudi v avtomobilih (kjer na primer opozorilne lučke svetijo, dokler jih na uradnem servisu ne ugasnejo) in celo v traktorjih (ki ne delujejo, dokler jih uradni serviser ponovno ne aktivira).

Motheboard

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentarji

cupax | 8.10.2018 | 14:47

In kje je tu evropska konkurenčna klavzula?

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji