Objavljeno: 10.3.2019 07:00

Apple pripravlja očala za povečano resničnost

Čeprav različne informacije o izdelkih s področja povečane resničnosti (Augmented Reality, AR), ki ji bojda pripravlja Apple, prihajajo v javnost že lep čas, najnovejši podatki dajejo vtis, da gre tokrat zares. Analitik Ming-Chi Kuo, ki je v preteklosti zelo redko zgrešil napovedi v povezavi z Applovimi izdelki, zdaj trdi, da bo Apple v drugem četrtletju 2020 predstavil očala za povečano resničnost, ki bodo delovala v kombinaciji s telefoni iPhone.

Očala naj bi bila bolj dodatek za pametni telefon, kot samostojni izdelek. Služila bodo predvsem kot pametni zaslon, medtem ko bo telefon skrbel za procesiranje, komunikacije in večino tipal (GPS,…). Na ta način bo dodatek lahko razmeroma preprost, eleganten energijsko manj potraten in nazadnje morda tudi relativno cenejši od izdelkov, ki so celotno elektroniko vsebujejo v očalih. Povezava med očali in telefonom bo seveda brezžična.

Zanimiva podrobnost poročila, ki je precej skladno s podobno napovedjo družbe Bloomberg iz prejšnjega leta, navaja tudi nastanek novega operacijskega sistema imenovanega rOS (reality operating system). Ime morda ni dokončno, prav mogoče pa je, da bo derivat iOS; podobno, kot je Apple naredil watchOS (pametene ure) in tvOS (Apple TV), ki imata v ozadju dobršen del kode iz iOS, a le v delih, ki jih potrebuje specifična naprava.

Da v razvojnih oddelkih družbe Apple nastaja nekaj na temo povečane resničnosti najbrž potrjuje dejstvo, da je Apple v preteklih štirih letih kupil kar štiri startupe z zanimivimi tehnologijami za to področje: Metaio, SMI, Vrvana in Akonia Holographics. Poleg tega so v februarju dobili potrjene nekatere patente s področja povečane resničnosti, ki nakazujejo, da gre razvoj porti koncu.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji