Objavljeno: 1.11.2023 05:00 | Teme: apple

Apple na Nizozemskem spoznan za krivega kršenja evropske protimonopolne zakonodaje

Nizozemski regulator trga Autoriteit Consument & Markt, ki že od leta 2019 vodi postopek zoper Apple zaradi očitkov o kršenju protimonopolne zakonodaje, je presodil, da Apple krši evropska pravila. Provizije, ki jih podjetje zaračunava pri nakupu naročnin v aplikacijah, ki se prodajajo prek App Stora, so zloraba prevladujočega tržnega položaja.

Primer je naročnina na aplikacijo Tinder, za katero Apple zaračunava visoko provizijo. Apple je pred meseci ponudil znižanje provizije s 30 na 27 odstotkov, kar pa po mnenju ACM ne zadostuje. Odločitev ACM lahko predstavlja začetek širšega postopka pred Evropsko komisijo, ki že preverja, ali Apple z omejevanjem informiranja potrošnikov o možnosti podaljševanja naročnin izven aplikacije (in s tem izogibanjem proviziji) krši zakonodajo.

Doslej je ACM izrekel že 50 milijonov evrov glob za Apple, ki je naposled dovolil nakup naročnin izven aplikacij. Uradnega obvestila ACM o najnovejši odločitvi še ni, prav tako Apple ne komentira neuradnih informacij.

Bloomberg

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji