Objavljeno: 21.9.2012

Apple Maps je polomija!

Po tem, ko je Apple v javnost poslal najnovejšo šesto različico operacijskega sistema za mobilne naprave iOS, iz različnih koncev sveta prihajajo številne pritožbe nad kvaliteto podatkov in prikazov v povsem novi aplikaciji Apple Maps. Naj spomnimo, da je Apple v iOS 6 dosedanjo aplikacijo Google Maps nadomestil z lastnim zemljevidom, ki uporablja zemljevide družbe TomTom, sama koda programa pa je Applov izdelek.

Uporabniki, ki so naredili nadgradnjo so dobesedno ogorčeni, saj je v podatkih cel kup napak, kar vidijo kot korak nazaj glede na to, kar je nudil Google Maps. Navedimo le nekaj primerov, ki izhajajo iz Velike Britanije. Na zemljevidu povsem manjka nekaj mest, kot sta Stratford-upon-Avon in Solihull. Druga, kot sta Uckfield in East Sussex, so na napačnih položajih. Satelitski posnetki na različnih koncih Škotske so prekriti s temnimi oblaki, skozi katere se nič ne vidi oz. precej manj kot pri Googlovih zemljevidih.

Precej je zmede tudi pri točnosti naslovov. Če iščete naslov znamenitega nogometne ekipe Manchester United Football Club, vas Apple usmeri na Sale United Football Club, kjer igrajo petletniki in mlajši šoloobvezniki. Mimogrede, kar nekaj šol v Veliki Britaniji manjka. Nek lokalni muzej pohištva je postavljen v sredino bližnje reke. Na nekaterih predelih so podrobnosti zemljevida precej slabše prikazane, kot doslej.

Podobne napake poročajo tudi iz drugih lokacij po svetu, denimo iz Nemčije, kjer je del satelitskih posnetkov v bližini Regensburga samo v črno-beli tehniki. Menda je tudi kar nekaj neumnosti pri prikazu 3D posnetkov na določenih lokacijah, kar naj bi bila uradna novost novega Applovega zemljevida. Zanimivo je stališče podjetja TomTom, ki je poskrbel za zemljevide. Ti trdijo, da so Applu dali samo osnovo in da je proizvajalec odgovoren za to, kako jih interpretira in prikazuje na zaslonu mobilnih naprav. Skušajo se torej povsem oddaljiti od dogajanja.

Večina uporabnikov je tudi jezna, ker za zdaj Google Maps ni na voljo v Applovi spletni trgovini kot samostojna aplikacija, s katero bi se vrnili na staro stanje. Najbrž pa je le vprašanje časa, kdaj bo Google to naredil, razen če mu Apple iz nekega razloga tega ne bo preprečil. Ne nazadnje, podobno rošado je doživel tudi Googlov program YouTube, ki pa je v novi podobi že na voljo kot brezplačni prenos za iPhone, tokrat celo precej bolj dodelan kot original v dosedanjih različicah iOS.

Sporočite nam, če ste podobne anomalije zasledili tudi na zemljevidih okoli vašega kraja.

http://www.apple.com

http://theamazingios6maps.tumblr.com/

http://mashable.com/2012/09/20/the-world-according-to-apple-maps/

https://twitter.com/fake_iOS6maps

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji