Objavljeno: 25.2.2021 07:43 | Teme: apple

Apple kupi vsaj eno podjetje na mesec

Applov direktor Tim Cook je na letni predstavitvi poslovanja povedal, da je podjetje v zadnjih šestih letih kupilo okoli 100 podjetji.

To pomeni, da Apple v povprečju kupi oziroma prevzame eno podjetje vsake tri do štiri tedne. Po besedah Cooka gre večinoma za nakup tehnologije in znanja zaposlenih. Največji nakup zadnjega desetletja je bil težak kar 3 milijarde dolarjev, šlo je za proizvajalca slušalk Beats Electronics (kjer so, bodimo pošteni, v resnici kupili blagovno znamko). Med bolj zanimivimi nakupi velja omeniti podjetje Shazam, ki je zaslovelo z istoimensko aplikacijo za prepoznavo glasbe. V zadnjih letih je med nakupi tudi vse več podjetji, ki se ukvarja z avtonomno vožnjo in umetno inteligenco. Elon Musk je sicer pred kratkim povedal, da se je leta 2013 zanimal za prodajo Tesle Applu, a da jabolčnike to ni zanimalo.

Po vrednosti so Applovi nakupi sicer razmeroma skromni, vsaj če jih primerjamo z večjimi nakupi Microsofta, Facebooka in Amazona. Microsoft je samo za LinkedIn pred leti odštel 26 milijard dolarjev, kar je več kot je Apple zapravil za deset najdražjih podjetji skupaj.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji