Objavljeno: 18.1.2018 01:00

Apple bo plačal 38 milijard dolarjev davkov

Vsi že dobro poznamo ustaljeno prakso velikih računalniških podjetij, ki so v preteklosti večino svojega zaslužka prenesla v države z nižjo davčno obremenitvijo. Nova davčna reforma, pa čeprav nepriljubljena zaradi neenakopravne obremenitve državljanov, kot kaže vendarle prinaša spremembo na tem področju.

Apple je namreč oznanil, da bo zaradi spremenjene zakonodaje plačal neverjetnih 38 milijard dolarjev davkov, ki izhajajo iz skoraj 250 milijard prihrankov, ki so jih naredili v zadnjih letih. To je najbrž največje plačilo davkov v zgodovini. Hkrati pa je podjetje tudi napovedalo, da bodo bistveno več vlagali v lokalno ameriško ekonomijo.

Kljub temu, da so se pravkar dokončali nov poslovni center v Silicijevi dolini, zdaj načrtujejo še dodatnega, v katerem bo našlo delo okoli 20.000 strokovnjakov. Gradili bodo tudi nove podatkovne centre. Apple ocenjuje, da bo v naslednjih petih letih ameriški ekonomiji prispeval okoli 350 milijard dolarjev. V letošnjem letu naj bi ameriškim dobaviteljem plačal za 55 milijard dolarjev izdelkov in storitev.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji