Objavljeno: 23.8.2019 01:00

Apple 10. septembra pripravlja predstavitev novih izdelkov

Sodeč po navedbah številnih virov, ki so v preteklosti dajali pravilne napovedi, bo Apple v začetku septembra predstavil novo generacijo telefonov iPhone, pametnih ur Apple Watch, brezžičnih slušalk AirPods in pametnih zvočnikov HomePod. Čeprav je bil septembrski dogodek doslej rezerviran predvsem za telefone in ure, pa naj bi tokrat predstavili tudi novo generacijo tablic iPad in prenosnikov MacBook Pro. Za nameček pričakujemo tudi novosti pri spletnih storitvah, med njimi tudi dolgo pričakovanega konkurenta Netflixu, z imenom Apple TV+.

Kot običajno, je že pred uradno predstavitvijo večina tehničnih podrobnosti precej znana, še največ dvomov pa je okoli samih poimenovanj izdelkov. Pri telefonih največ virov navaja, da bodo novi modeli nosili imena iPhone 11 Pro in iPhone 11 Pro Max, kot naslednika dosedanjih modelov iPhone XS in iPhone XS Max. iPhone XR naj bi nasledil telefon s preprostim imenom iPhone 11.

Največja novost nove generacije bodo precej nadgrajene fotografske zmožnosti. Najzmogljivejši modeli bodo imeli tri tipala v primerjavi z današnjimi dvojnimi. Tretje tipalo bo v primerjavi z današnjimi izrazito širokokotno in s tem omogočalo fotografiranje širše okolice, kar konkurenca ponuja že lep čas. Menda naj bi tipala interno hkrati zajemala tri ločene fotografije, nato pa bo algoritem na podlagi strojnega učenja izbral najboljšo kombinacijo za fotografije in video posnetke. Na podroben način naj bi izboljšali kakovost fotografij pri posnetkih v težkih svetlobnih pogojih. Najcenejši iPhone naj bi imel odslej dve tipali, od katerega eno podpira optični zum in izboljšano izdelavo portretov.

Fokus na fotografijo se bo odražal tudi v novem procesorju A13, ki bo menda imel poseben podsistem AMX (imenovan tudi »matrix«), namenjen hitremu procesiranju obsežnih matematičnih izračunov, kot se tipično uporablja na področju umetne inteligence, računalniškega vida in nadgrajene resničnosti. Zareza na ohišju bo podpirala tipalo za Face ID, ki bo omogočalo hitrejšo razpoznavo in bo uporabnika znalo zaznati pod večjim kotom kot danes.

Namigovanja za ostale novosti so precej manj zanesljiva. Novi iPhone naj bi dobil podporo za pisalo Apple Pencil. S tem naj bi nekako odgovorili na Samsungov S-Pen, ki ga prilagajo telefonom Galaxy Note 10. Nova generacija telefonov naj bi imela menda še odpornejša stekla in ohišja, ki bodo brez poškodb preživela manjše padce. Kaj to točno pomeni, najbrž ne bomo vedeli, dokler novinarji novince ne bodo prvič preizkusili. Zanimiv pa je namig, da utegne vsaj eden od modelov biti vodoodporen. Pod vodo naj bi vzdržal celo 30 minut. Bomo videli. Nekateri modeli telefonov iPhone naj bi podpirali povratno brezžično polnjenje, kar pomeni, da bo mogoče s telefonom polniti druge telefone ali pametne ure. Tudi to konkurenca (Huawei in Samsung) ponuja že nekaj časa.

Na področju pametnih ur lahko pričakujemo novi Apple Watch 5. Novosti naj bi bilo tu manj kot v preteklih letih, saj nove ure ne bodo prinašale novih tipal. Še največja novost naj bi bile izvedbe z bolj plemenitimi materiali za ohišje ure. Apple je že pred časom ponujal uro s keramičnim ohišjem, ki se zdaj vrača v peti generaciji izdelka. Popolna novost pa bo menda ohišje iz titana, ki bo zelo lahko in predvsem zelo odporno na praske. Ti modeli bodo seveda precej dražji od navadnih ur Watch 5.

S programske strani naj bi Apple Watch 5 podporo za tipala EKG razširil na druge države sveta, saj so to funkcionalnost sprva ponujali le v ZDA. Ura naj bi prvič že v operacijskem sistemu podpirala spremljanje kvaliteto spanca, za kar je bilo treba doslej uporabljati programe tretjih proizvajalcev.

Na področju tablic bo Apple osvežil 11-palčne in 12,9-palčne modele iPad Pro, ki bodo dobili hitrejše procesorje in izboljšana fotografska tipala, čeprav bodo najboljše fotografske sposobnosti ostale v domeni telefonov iPhone. Nekoliko kasneje, za septembrsko predstavitvijo, naj bi Apple osvežil tudi 10,2-palčni cenejši model iPad, ki bo nadomestil današnjega 9,7-palčnega.

Med novostmi naj bi tokat bil tudi še nekoliko tanjši MacBook Pro, ki bo imel zaslon s še manjšim robom kot doslej. Opremljen bo tudi z najnovejšimi procesorji družine Intel, nekaj novosti pa lahko pričakujemo tudi pri naboru vgrajenih vmesnikov. Pri pametnih zvočnikih lahko pričakujemo predvsem cenejšo in nekoliko manjšo izvedbo izdelka HomePod, s katerim bodo želeli osvojiti širše občinstvo.

Kot že rečeno, se Apple še naprej trudi, da bi povečal svojo prisotnost na področju spletnih storitev. Apple TV+ bo nova naročniška storitev, ki bo za 10 dolarjev mesečno ponujala nabor različnih večpredstavnih vsebin, pretežno serij in dogodkov v živo, kjer skuša Apple napasti dominacijo spletne storitve Netflix. Finančni krogi navajajo, da je Apple v ta namen rezerviral kar 6 milijard dolarjev za financiranja snemanja lastnih originalnih TV serij in filmov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji