Objavljeno: 19.8.2018 05:00

Ameriško tožilstvo od Facebooka želi ukinitev šifriranja

Zaradi prisluškovalnih afer v zadnjih letih je večina programov za hipno sporočanje dobila možnost šifriranja vsebine sporočil. To pa seveda ni všeč organom pregona, ki si na vse kriplje prizadevajo pridobiti dostop.

Facebookov Messenger tudi uporablja šifriranje (a ne privzeto, temveč ga moramo vključiti), ki bi moralo biti (če ni kakšnih hroščev v izvedbi) neprebojno. To pa pomeni, da si organi pregona ne morejo pomagati niti s sodno odredbo­, ker do podatkov niti Facebook ne more. Seveda pa lahko podatke prestrežejo na viru ali cilju, če nam torej okužijo napravo, ki komunicira.

Reuters poroča, kako se ameriško ministrstvo za pravosodje že dlje časa trudi Facebook prepričati v vstavitev stranskih vrat v Messenger, da bi lahko poslušati glasovna sporočila. Ta so trenutno šifrirana od pošiljatelja do prejemnika (end-to-end), torej do njih ne morejo. Zaradi sodnega postopka v Kaliforniji je ta problem spet aktualen.

Gre za kriminalni primer proti članom kriminalne združbe MS-13, ki teče v Kaliforniji, kjer želi ministrstvo od Facebooka izsiliti predajo s primerom povezanih pogovorov, česar Facebook ne more in noče storiti. Facebook poudarja, da bi moral v ta namen v svoj program vgraditi stranska vrata ali vdreti v napravo osumljenca, česar seveda ne želi storiti. Po drugi strani tožilstvo vztraja, da podjetje ne bi smelo preprečevati izvedbe sodne odredbe po prisluškovanju.

Primer spominja na spopad med FBI in Applom, ko Apple ni želel, mogel ali znal odkleniti šifriranega telefona enemu izmed storilcev strelskega pohoda. Kasneje je telefon odklenil zunanji podizvajalec. Bistvena razlika pa je, da gre sedaj za pogovore med dvema človekoma, tedaj pa je šlo za vsebino telefona. Mnenja strokovnjakov so sicer v večini naklonjena šifriranju in poudarjajo, da si ne moremo privoščiti namernega vgrajevanja ranljivosti v algoritme, četudi je namen dober.

 Reuters

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji