Objavljeno: 1.8.2018 14:00

Ameriški sodnik blokiral objavo načrtov za 3D tisk strelnega orožja

Ameriška skupina za pravice do uporabe strelnega orožja Defense Distributed je po dogovoru z Trumpovo administracijo v spletu objavila načrte za 3D tisk nekaterih kosov strelnega orožja. Kmalu zatem je osem zveznih držav (in še District of Columbia) vložilo tožbo zoper vlado, češ da predstavlja neizsledljivo orožje veliko nevarnost. Sedaj je okrožni sodnik izdal začasno odredbo, s katero je blokirana objava omenjenih načrtov. Po njegovih besedah bi lahko ti načrti prišli v napačne roke, saj so 3D tiskalniki na voljo tudi v knjižnicah in šolah.

Naslednja razprava na to temo bo desetega avgusta. Načrti za nekatera orožja so bili nekaj časa vseeno dostopni v spletu, saj jih je skupina objavila nekaj dni pred predvidenim rokom. V treh dneh naj bi tako čez tisoč uporabnikov preneslo načrte za polavtomatsko puško AR-15, ki je "priljubljena" v pogostih "šolskih streljanjih" v ZDA.

Zgodba sicer sega v leto 2013, ko je Cody Wilson, ustanovitelj skupine Defense Distributed, objavil načrte prve 3D natisnjene pištole. Ameriško notranje ministrstvo je takrat prepovedalo razpečevanje omenjenih načrtov, po štirih letih tožarjenja pa je oddelek za pravosodje le pritrdil Wilsonu, da sme objavljati načrte.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji