Objavljeno: 19.6.2018 09:00

Ameriški senat zavrnil Trumpovo pobudo za pomoč podjetju ZTE

Ameriško ministrstvo za trgovino (Department of Commerce) je ameriškim podjetjem aprila prepovedalo prodajo programske in strojne opreme kitajskemu podjetju ZTE za sedem let.

To podjetje naj bi namreč kršilo ameriške sankcije s prodajo telekomunikacijske opreme Iranu in Severni Koreji. Za ZTE je to hud udarec, saj naj bi med 25 in 30 odstotkov strojne opreme dobil ravno iz ZDE – največji dobavitelj je ameriški Qualcomm, proizvajalec procesorjev.

Kmalu zatem pa je ZTE postal pogajalsko orodje med Kitajsko in ZDA, zaradi česar je predsednik Trump na Twitterju objavil, da bo za to podjetje uredil izjemo. Po njegovih besedah bi preveč kitajskih državljanov izgubilo službe, kar se je ob siceršnji njegovi poziciji do kitajske seveda slišalo smešno, saj že leta trdi, da Kitajska pri svojih trgovski poslih ravna nepošteno.

No, sedaj so v ameriškem senatu zavrnili Trumpovo pobudo in z močno večino izglasovali ponovno prepoved prodaje ameriške opreme ZTEju. To samo po sebi še nič ne pomeni – o zadevi se mora odločiti še kongres, na koncu pa lahko zakon z vetom vseeno Trump vseeno zavrne.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji