Objavljeno: 27.5.2019 12:00

Ameriki ni všeč, da ima kitajska dostop do baze homoseksualnih moških iz aplikacije Grindr

Mobilna aplikacija Grindr, ki jo za zmenke uporabljajo predvsem homoseksualni moški, je v letu 2016 prešla iz ameriškega lastništva v kitajsko. Za skupno 254 milijonov dolarjev jo je namreč kupilo podjetje Kunlun Tech Co Ltd iz Pekinga. Leta 2018 je ZDA zaskrbelo, da prodaja predstavlja varnostno tveganje za ZDA.

Komite za tuje investicije v ZDA (Committee on Foreign Investment in the United States, CFIUS) je namreč ugotovil, da je bila kmalu po 100% nakupu podjetja Grindr (nakup je bil opravljen v dveh delih) in odhodu ustanovitelja in dotedanjega šefa, Joela Simkhaia, programerjem v Pekingu dostavljena tudi celotna baza uporabnikov aplikacije. Niso sicer našli nobenih dokazov, da je bila baza podatkov kakorkoli kompromitirana, vseeno pa je CFIUS zaskrbelo, da bi kitajske oblasti iz nje lahko razbrale podatke, kot je denimo okuženost z virusom HIV.

Septembra 2018 je CFIUS podjetju ukazal, da kitajski del podjetja Kunlun ne sme imeti več dostopa do baze, čemur se je podjetje podredilo. Februarja letos je podjetje tudi zaprlo Pekinško podružnico Grindr, marca pa je CFIUS zaukazal celo odprodajo podjetja. Prejšnji teden je podjetje Kunlun sporočilo, da bo do junija podjetje Grindr prodalo v celoti.

Reuters

 

 

 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji