Objavljeno: 10.6.2018 01:00

AMD pripravlja zmogljiv GPU s 7 nm arhitekturo

AMD je na sejmu Computex v ospredje postavil svoje centralne procesorske enote, vključno s procesorjem Ryzen Threadripper z 32 jedri, a nič manj zanimive niso njihove novosti na področju grafike. Najzmogljivejši grafični procesor v prihodnosti nosi ime Radeon Vega Instinct in je kot prvi na svetu narejen v arhitekturi z 7 nm povezavami. GPU lahko poleg tega podpira grafične pomnilnike velikosti do 32 GB.

Čeprav AMD ne navaja grafičnih in ostalih procesnih zmogljivosti, je že zdaj jasno, da ta procesor najbrž nikoli ne bomo srečali v navadnih grafičnih karticah za širšo rabo. Namenjene bodo zmogljivim grafičnim postajam, predvsem pa jih bodo ponujali kot strežniške module za procesiranje podatkov za potrebe strojnega učenja (ML) in umetne inteligence (AI).

Toda glede na to, da je AMD, kot kaže, že osvojil 7 nm proizvodni proces, je moč sklepati, da bodo kasneje v letošnjem letu sledile nove zmogljive kartice na podobni platformi, ki bodo na voljo tudi za domačo rabo. AMD je prve primerke Radeon Vega Instinct že izdelal in dobavil izbranim preizkuševalcem, v redni prodaji pa bodo proti koncu leta.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji