Objavljeno: 27.11.2019 05:00

AMD pripravlja procesor Threadripper s kar 64 jedri

AMD je potrdil, da bo v letu 2020 predstavil nov najzmogljivejši procesor za arhitekturo PC računalnikov in delovnih postaj, ki bo imel kar 64 jeder in 128 procesnih niti. Procesor se bo imenoval Threadripper 3990X in bo daleč najzmogljivejši procesor za osebne računalnike. Obenem najbrž tudi najdražji doslej, saj se pričakuje, da bo cena znaša »več dolarskih tisočakov«, najverjetneje precej nad ceno Intelovih najzmogljivejših procesorjev Core i9.

AMD 3990X bo neposredni derivat strežniškega procesorja EPYC 7742. Podobno kot ta, bo imel jedra združena v jedrne gruče (chiplets), skupno osem gruč po osem jeder, kar da na koncu omenjenih 64 jeder na procesor. Trenutno je znanih še razmeroma malo drugih podrobnosti. Procesor bo imel 288 MB velik medpomnilnik in za delovanje porabil 280 W. Ni pa še znano, kakšno procesorsko podnožje bodo uporabili, niti kakšna bo arhitektura vodila do pomnilnika (8 kanalov in 128 stez ali 4 kanali s 64 stezami).

Za razliko od pričakovanj novi najzmogljivejši procesor ne meri na ljubitelje iger in navijanje procesorjev. Primarni trg za nov procesor bodo ustvarjalci vsebin, tako kar se tiče video produkcije kot 3D animacije. Kdor se bo zadovoljil s skromnejšimi zmogljivostmi, bo lahko posegel po procesorjih Threadripper 3960X in 3970X, ki bosta ponujala »le« 24 oziroma 36 jeder.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji