Objavljeno: 4.6.2016 01:00

AMD išče poti do stare slave

AMD je na sejmu Computex postregel z nizom novosti, s katerimi išče nove kupce v tržnih nišah, kjer tekmeci niso tako močni. Najprej so na oder postavili nove mobilne procesorje APU z delovnimi imeni Stoney Bridge in Bristol Bridge. Z njimi ciljajo predvsem na trg prenosnih računalnikov, hibridov in tablic, odlikuje pa jih manjša porabe energije (35 in 15 Wattov). AMD se hvali, da nudijo novi procesorji 53% večjo grafično zmogljivost kot predhodna generacija in so za polovico zmogljivejši od Intelovih mobilnih procesorjev Skylake.

Med vsemi predstavljenimi izdelki ne smemo spregledati novih grafičnih kartic Radeon RX480. Gre za najcenejše izdelke, ki še ustrezajo specifikacijam za nove prikazovalnike navidezne resničnosti, kot sta Oculus Rift in HTC Vive. Kartica nudi zmogljivost 5 teraFLOPSov, že najmanjši model pa ima 4 GB veli pomnilnik GDDR5. Cena osnovnega modela bo le okoli 200 dolarjev, bistveno manj od drugih kartic primernih za VR.

Prav na koncu predstavitve pa je AMD na hitro pokazal še novo generacijo procesorjev Zen, s katerim naj bi si AMD povrnil staro slavo. Procesor Zen ima 8 jeder in 16 niti, izdelan pa bo v najmodernejši tehnologiji FinFET. Po trditvah AMDja, naj bi se Zen zlahka soočil z najnovejšimi Intelovimi procesorji z 10 jedri, srečali pa ga bomo ne samo v namiznih računalnikih, temveč tudi strežnikih, prenosnikih in vgradnih (embedded) napravah, saj bo na voljo v več izvedbah. O ostalih podrobnostih AMD za zdaj preprosto molči.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji