Objavljeno: 11.4.2018 01:00

Amazon z rekordnimi vložki v raziskave in razvoj

Visokotehnološka podjetja so že desetletja tista, ki največ vlagajo v raziskave in razvoj, zato ni nobeno presenečenje, če si ogledamo lestvico vlaganj v to dejavnost v letu 2017 in njej srečamo sama znana imena. Toda za marsikoga bo morda presenečenje, da je v preteklem letu daleč največ vložkov opravila družba Amazon, skoraj toliko, kot Microsoft in Apple- skupaj!

Amazon je sodeč po raziskavi portala Recode tako v minulem letu v raziskave in razvoj vložil neverjetnih 22,6 milijard dolarjev, kar porabili za razvoj in širitev spletne storitve AWS, platforme pametnih pomočnic Alexa, računalniškega vida in umetne inteligence v splošnem. Mnogi menijo, da se bodo rezultati teh silnih vlaganj pravzaprav pokazali šele v prihajajočem obdobju.

Za Amazonom sledita Alphabet (Google) in Intel, ki sta vložila 16,6 in 13,1 milijard dolarjev. Microsoft je na četrtem mestu z 12,3 milijardami, šele peti pa Apple z 11,6 milijardami dolarjev. Zanimiv je podatek, da Apple po tem kazalniku ni nikoli prav blestel, kar je še toliko večji uspeh ob siceršnjem uspehu njihovih izdelkov. Še leta 2013 so tako v raziskave in razvoj vložili »komaj« 4,5 milijard dolarjev, a so od tedaj vložke več kot podvojili. Zlobni bi trdili, da jim boljše uspeva, ko zapravljajo manj denarja.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji