Objavljeno: 11.1.2019 01:00

Amazon DocumentDB, napredek in polemike

Amazon je najavil novo storitev v okviru znanega oblačnega servisa Amazon Web Services (AWS), ki je namenjena hrambi nestrukturiranih podatkov. Novi servis Amazon DocumentDB omogoča upravljanje s podatki, ki niso relacijski (NoSQL), v celoti pa je združljiv s kodo, gonilniki in orodji uporabljenimi za hrambo podatkov v priznani nerelacijski bazi Mongo DB.

Amazon trdi, da so za osnovo vzeli specifikacijo MongoDB vendar so napisali lastno kodo in močno izboljšali zmogljivost, stopnjevano nadgradljivost in razpoložljivo nerelacijske baze. DocumentDB deluje na bazi pomnilniškega polja SSD in je občutno zmogljivejši od konkurence v oblaku, tudi same ponudbe družbe MongoDB.

Povrh vsega omogoča replikacijo podatkov v šest različnih časovnih pasov, kjer je na voljo AWS. Amazon omogoča tudi povrnitev podatkov na določen trenutek iz preteklosti za zadnjih 35 dni, pri čemer ni nobenega izpada ali upočasnitve storitev.

Nova storitev je med konkurenco in odprtokodno skupnostjo sprožila kar nekaj polemik. Projekt namreč temelji na tehnologijah razvitih pod okriljem odprte kode, a ga Amazon ponuja kot plačljivo storitev, vendar pri tem odprtokodnemu projektu ne vrača novih orodij in dogajanj, ki so jih pri tem naredili, kar pomeni, da potencialno kršijo enega od temeljnih načel, na katerih temelji večina odprtokodnih izdelkov.

MongoDB je pred časom zato celo spremenil licenčno politiko, pri kateri zahteva, da ponudniki, ki uporabljajo odprtkodne izdelke v komercialnih izdelkih pridobijo tudi komercialne licence za izdelke. Kako bo v tem primeru ravnal Amazon še ni znano.

DocumentDB pa ni edina storitev, v kateri je Amazon ubral enostransko pot. Tudi storitve, kot so Amazon Aurora, RDS in MSK vsaj delno slonijo na odprti kodi, pri katerih Amazon skupnosti ne vrača svojega dela. Amazon trdi, da je večino izdelkov močno nadgradil, zato menijo, da je večina kode njihova, lastniška. V primeru DocumentDB izdelek menda »emulirajo«, a trdijo, da ne izvirajo iz njega.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji