Objavljeno: 11.4.2024 11:00

Altman išče milijardo dolarjev za revolucionarno napravo

Februarja letos je Sam Altman iz OpenAI napovedal, da želi v prihodnosti ustvariti osebnega pomočnika, ki deluje z umetno inteligenco. Kako točno bo takšna naprava videti, še ni povsem jasno, a naj ne bi šlo za pametnemu telefonu podoben izdelek. A za začetek je pomembnejše vprašanje, kje bo dobil milijardo dolarjev, kolikor naj bi projekt stal.

Zdaj kaže, da bi kapital lahko zagotovil sklad Emerson Collective, ki ga vodi Laurene Powell Jobs, vdova po Stevu Jobsu. Drugi vir financiranja je sklad Thrive Capital, ki se takisto zanima za vstop v projekt. Ta naj bi bil oblikovan podobno kot Applov razvoj izdelkov, kjer sta strojna in programska oprema zelo tesno integrirani, kar omogoča boljšo uporabniško izkušnjo. Hkrati bodo uvedli naročniški model, ki je pri tako zahtevnih aplikacijah nujen, saj omogoča stalni dotok denarja za upravljanje in razvoj. Za primerjavo: Microsoftov Bing AI potrebuje za štiri milijarde dolarjev infrastrukture, da lahko deluje.

Altman želi pustiti pečat v svetu, podobno kot ga je Apple z iPhonom. Prepričan je, da bo umetna inteligenca kmalu pritekla v vse pore življenja in da niso tako daleč podjetja, ki bodo imela milijardno vrednotenje brez enega samega zaposlenega – vse bo delala umetna inteligenca. Do tja je še precej razvoja, a ta poteka hitro.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji