Objavljeno: 28.11.2023 | Avtor: Dominik Cigala | Monitor December 2023

Obraz umetne inteligence

Sam Altman je obraz umetne inteligence, ki je zasvojila svet. Pooseblja podjetje OpenAI, ki je splavilo največji izdelek v zgodovini tehnologije. Čeprav očeta storitve ChatGPT pri podjetju presenetljivo ni več, svojega otroka ne bo kar tako zapustil. Preprosto ni take vrste človek.

Računalnik Apple Macintosh LC II je pomenil prelomnico v življenju Sama Altmana.

Sam Altman se je rodil leta 1985 v Chicagu, a je odraščal kot najstarejši od štirih otrok v predmestju St. Louisa. V družini so bili starša Connie Gibstine, dermatologinja, in Jerry Altman, nepremičninski posrednik, trije fantje, Sam, Max in Jack, po dve leti narazen, ter deklica Annie, devet let mlajša od Sama. Bili so srednjerazredna judovska družina, ki si je redno izkazovala ljubezen ter se spodbujala v prepričanju, da lahko vsak doseže karkoli. Kot vsi tehnološki geniji je tudi Sam nadarjenost začel kazati v zgodnjih letih. Ko je bil star tri leta, je popravil družinski videorekorder, pri osmih pa je dobil svoj prvi računalnik – Apple Macintosh LC II. Altman pravi, da je njegovo življenje razdeljeno na dva dela – na obdobje, preden je imel računalnik, in potem. Hitro je razvil strast do programiranja. Obiskoval je prestižno zasebno šolo John Burroughs School. Tam se je izkazal kot odličen učenec in bil med najboljšimi v svojem razredu.

Sam Altman je gej in srečen v zvezi z avstralskim programerjem Oliverjem Mulherinom.

V srednji šoli je Altman prvič javno spregovoril o svoji homoseksualnosti, kar je bilo v tistem času na srednjem zahodu ZDA precej težko. Da je gej, je presenetilo vse, celo njegovo mamo, ki je Sama po lastnih besedah videla kot nekakšnega uniseksualnega in tehnološkega človeka. Kot je Altman povedal v podkastu leta 2020, njegova zasebna srednja šola ni bila takšna, da bi lahko odprto govoril o tem, da si gej in je to v redu. Ko je imel 17 let, je šola povabila govornika za nacionalni dan priznanja istospolne usmerjenosti. Skupina študentov je temu nasprotovala, zato se je Altman odločil, da bo sam imel govor. Noč pred tem skoraj ni spal. Govor je vseeno uspešno zaključil z ugotovitvijo, da posameznik bodisi ima toleranco do odprte skupnosti ali pa je preprosto nima. Vmesnost ni mogoča. Danes je Altman srečen v razmerju z Oliverjem Mulherinom, avstralskim programerjem, s katerim živi v San Franciscu in ob koncih tedna na zasebnem ranču v Napi v Kaliforniji.

S prvim resnim projektom je Altman zaslužil pet milijonov ameriških dolarjev. Prodajo Loopta še danes šteje za neuspeh.

Leta 2003, ko se je Silicijeva dolina začela pobirati po zlomu spletnih podjetij, se je Altman vpisal na univerzo Stanford. Istega leta je Reid Hoffman soustanovil LinkedIn, Mark Zuckerberg pa Facebook. V tistem trenutku je najstarejši sin iz predmestne judovske družine opustil misel, da bi postal finančnik ali zdravnik. Postal je zagonski podjetnik. V drugem letniku je skupaj s svojim fantom Nickom Sivom začel delati na Looptu, zgodnjem programu za sledenje lokaciji prijateljev. Projekt sta prijavila na program naložbenega podjetja Y Combinator in prejela 6.000 ameriških dolarjev ter priložnost, da nekaj mesecev preživita v družbi podobno mislečih nadobudnežev v Cambridgeu v Massachusettsu. Altman je tisto poletje tako trdo delal, da je zbolel za skorbutom. Njegova vnema je prepričala podjetje Sequoia Capital, da je vstopilo v posel z dodatnimi petimi milijoni dolarjev, toda Loopt ni nikoli pritegnil uporabnikov. Leta 2012 je Altman podjetje prodal Green Dotu za 43,4 milijona dolarjev. Prodajo je imel za velik neuspeh.

Precej nesrečen, a s petimi milijoni v žepu je skupaj z bratom Jackom ter denarjem Petra Thiela ustanovil podjetniški sklad Hydrazine Capital. Ta se je osredotočil na vlaganje v različne sektorje, vključno z znanostjo o življenju, e-tržnicami, velikimi podatki, zdravstvom, s potrošniškimi omrežji, podjetniško programsko opremo in z internetno povezano strojno opremo. Vzel si je tudi leto dni premora, prebral kup knjig, potoval, igral videoigre in šel meditirat v indijsko središče ašram, ki mu je spremenilo življenje. Zaskrbljenost in stres je nadomestil s sproščenostjo, srečo in z mirom. Leta 2014 je soustanovitelj Y Combinatorja Paul Graham Altmana izbral za prevzem mesta predsednika. Podjetje, ki je do takrat pomagalo zagnati Airbnb in Stripe, je v Altmanu videlo enega izmed petih najzanimivejših ustanoviteljev zagonskih podjetij v zadnjih 30 letih. Altman se mu ni izneveril in leta 2015 je z Elonom Muskom in drugimi ustanovil podjetje OpenAI.

Podjetje OpenAI je želelo ustvariti računalnik, ki bi lahko razmišljal kot človek in to uporabljal za maksimalno korist človeštva. Ideja je bila zgraditi dobro umetno inteligenco in dominirati na področju, preden bi tehnologijo iznašli slabi ljudje. OpenAI je obljubil, da bo svoje raziskave začel v skladu z vrednotami EA. Če bi kdorkoli z istim ciljem dosegel splošno umetno inteligenco AGI, ki bi bila zmožna razumevanja ali opravljanja vsakega umskega opravila, ki ga je sposoben človek, pred OpenAI, bi namesto tekmovanja s tem projektom pomagali. Več let je Altman ohranil svojo službo kot predsednik Y Combinatorja. Leta 2017 je razmišljal o kandidaturi za guvernerja Kalifornije. Bil je na večerji, kjer se je pritoževal nad politiko in stanjem, ko mu je nekdo navrgel, naj se neha pritoževati in ukrene nekaj glede tega. Objavil je platformo United Slate, ki je opredelila tri osnovna načela: blaginja iz tehnologije, ekonomska pravičnost in osebna svoboda. Altman je svojo kandidaturo opustil po nekaj tednih.

Elon Musk je leta 2018 poskušal prevzeti nadzor nad podjetjem OpenAI.

Na začetku leta 2018 je Elon Musk poskušal prevzeti nadzor nad OpenAI. Trdil je, da organizacija zaostaja za Googlom. Do februarja je Musk odšel, pri čemer je Altmana pustil na čelu. Altman je odstopil s položaja predsednika Y Combinatorja in se v celoti posvetil podjetju Open AI. Ena prvih stvari, ki jih je podjetje pod njegovim vodstvom storilo spomladi 2019, je bila ustanovitev dobičkonosne podružnice. Gradnja umetne inteligence se je izkazala za izjemno drago in Altman je nujno potreboval denar. Do poletja je od Microsofta zbral milijardo dolarjev. Nekateri zaposleni so, razočarani nad oddaljevanjem od maksimalne koristi za človeštvo, zaradi kupčije dali odpoved. Kljub temu je sprememba presenetljivo malo ljudi vznemirila. Medtem ko je OpenAI začel prodajati dostop do svoje programske opreme GPT podjetjem, se je Altman lotil sklopa stranskih projektov, pripravljenih na svet, preoblikovan z umetno inteligenco. Vložil je 375 milijonov dolarjev v Helion Energy, špekulativno podjetje za jedrsko fuzijo. Če bo Helion deloval, bo Altman nadzoroval enega najcenejših virov energije na svetu. Vložil je 180 milijonov dolarjev v Retro Biosciences, katerega cilj je dodati deset let človeški življenjski dobi. Altman je prav tako zasnoval in zbral 115 milijonov dolarjev za Worldcoin, projekt, ki po svetu skenira šarenice ljudi. Vsak odtis šarenice je nato povezan s kriptodenarnico, v katero Worldcoin vplača digitalno valuto.

OpenAI je 30. novembra 2022 izdal storitev ChatGPT, ki je po dveh mesecih štela 100 milijonov uporabnikov.

Konec novembra 2022 je podjetje OpenAI izdalo storitev ChatGPT, ki je v dveh mesecih privabila 100 milijonov uporabnikov in postala največji izdelek v zgodovini tehnologije. Dva tedna prej je Meta izdala Galactico, a so jo umaknili po treh dneh, ker bot ni znal ločiti resnice od laži. Seveda je tudi ChatGPT lagal in »haluciniral«, a je Altmanu svet uspelo prepričati, da je to njegova prednost. Svet se mora navaditi na to. Skupaj moramo sprejemati odločitve. Altmanovo kariero je zaznamovalo sodelovanje z Microsoftom, ki je v OpenAI do sedaj investiral že 10 milijard dolarjev in tehnologijo integriral v svoj iskalnik Bing, orodja za kodiranje GitHub, pisarniški paket Microsoft 365 in oblak Azure. In prav Microsoft je bil med najbolj presenečenimi, ko so Altmana novembra 2023 nepričakovano odpustili.

Altmana je na čelu podjetja OpenAI najprej nasledila Mira Murati, ki je nekoč prišla iz Tesle. Zdržala je le dan in pol.

Upravni odbor podjetja OpenAI, ki je Altmana odpustil »zaradi izgube zaupanja vanj«, se je znašel pod hudim pritiskom. Zaposleni so zagrozili z množičnim odhodom ter zahtevali odstop upravnega odbora. Začasna direktorica Mira Murati je zdržala le dober dan in pol, vajeti je iz njenih rok je prevzel Emmett Shear, ustanovitelj in bivši vodja pretočne platforme Twitch. Medtem so Sama Altmana (in vse sodelavce, ki bi jih pripeljal s seboj) z odprtimi rokami sprejeli pri Microsoftu. Sam pravi, da se ni spremenilo nič, vsi bodo tako ali drugače še naprej delali skupaj, saj gre za eno poslanstvo in eno ekipo. 

In kot je primerno za vsako spodobno telenovelo, ima tudi ta močan končni zasuk - Sam je na koncu odšel nazaj v OpenAI, podjetje pa je dobilo nov upravni odbor. S katerim je zadovoljen tudi Microsoft...

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji