Objavljeno: 15.4.2021 10:00 | Teme: kitajska

Alibaba ponižno sprejela kazen 2,8 milijarde dolarjev

Kitajski protimonopolni regulator je velikana Alibaba zaradi monopolnega vedenja kaznoval s 2,8 milijarde dolarjev. Alibabin podpresednik Joe Tsai je investitorjem dejal, da »so s kaznijo dobili dobro usmeritev, kako ravnati v smeri protimonopolnega zakona«.

Regulator je Alibabo obtožil izrivanja manjših prodajalcev, oz. izsiljevanja le teh, če so želeli prodajati tudi na drugih platformah. Alibaba je sicer največji spletni trgovec na Kitajskem, hkrati pa tudi največji ponudnik storitev v oblaku in storitev umetne inteligence.

Sestrsko podjetje Ant Group je največji kitajski plačilni operater, ki je bil lani na dobri poti do vstopa na Šanghajsko borzo, ki bi najverjetneje pomenil največjo začetno ponudbo delnic (IPO) na svetu. Vse se je obrnilo, ko je Alibabin ustanovitelj in šef Jack Ma javno kritiziral kitajske finančne oblasti, kitajske banke pa denimo poimenoval kot »zastavljalnice« (pawn shop). Jack je za tri mesece »izginil«, oz. se umaknil iz javnega življenja, sedaj pa še prijazno sprejel kazen. Sporočilo je jasno – tudi najbogatejši posamezniki ne morejo biti močnejši od kitajskih oblasti oz. kitajskega predsednika Ši Džinpinga.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji