Objavljeno: 8.2.2020 09:00

Ali Bela Hiša predlaga nakup Nokie in/ali Ericssona?

Ameriški generalni tožilec William Barr je na konferenci o Kitajski omenil, da »nekateri menijo, da bi se morale ZDA povezati z Ericssonom in Nokio, z večinskim lastništvom«, saj bi lahko podjetji na področju 5G le na tak način uspešno konkurirali kitajskemu Huaweiu.

G. Barr je povedal, da je na področju omrežij 5G Huawei vodilni povsod v svetu, razen v severni Ameriki, in da sta edini dve podjetji, ki mu še konkurirata, finska Nokia in švedski Ericsson. Prva ima 17% svetovni tržni delež, drugi pa 14%.

Vendar pa nobeno od teh dveh podjetij nima možnosti proizvodnje tako velikih količin, kot Huawei, ravno tako pa za seboj nimata finančne moči velike države. Vse to Huawei ima, domače tržišče je namreč ogromno, država Kitajska pa podjetju (oz. njegovim strankam) zagotavlja 100 milijard dolarjev finančne podpore za začetno postavitev. V praksi to pomeni, da lahko telekomunikacijsko podjetje začetno postavitev omrežja zastavi z nič denarja, saj jo v celoti financira Huawei oz. kitajska država.

Ob ameriškem solastništvu podjetij (neposrednem ali preko konzorcija velikih ameriških podjetij) bi se tehtnica menda lažje prevesila na »zahodno« stran, saj bi bila nordijska proizvajalca tehnologij 5G finančno močnejša.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji