Objavljeno: 14.6.2017

ACE – novo združenje za boj proti piratom pretočnega predvajanja

Ameriška filmska industrija se je vnovič združila v boju proti piratom, še posebej novodobnim, ki ponujajo pretočno predvajanje odtujenih filmov in TV serij. Nova organizacija ACE (Alliance for Creativity and Entertainment) šteje že v začetku čez 30 članov, med katerimi izstopajo Amazon, HBO, Netflix in Twentieth Century Fox.

Člani navajajo, da se je piratstvo spremenilo in prelevilo v nedovoljene in nezakonite spletne storitve, ki predvajajo video gradivo v visoki kakovosti, a brez dovoljenj. Dodajajo, da je lani bilo na ta način opravljenih po celem svetu kar 21,4 milijard obiskov in ogledov vsebin, kar običajno pomeni velikansko neposredno izgubo prihodkov za člane združenja.

Poleg tega se je v zadnjih mesecih zgodilo kar nekaj drznih kraj, kjer so tatovi ukradli gradivo, še preden se je bilo to uradno predstavljeno javnosti, tatovi pa so nato sprva poizkušali z izsiljevanjem doseči odkupnino. Ker praktično nihče ne pristaja na izsiljevanje, so se predčasno v javnosti pojavili peta sezona Netflixove serije Orange Is A New Black, številni filmi, pa tudi pri Disneyu so imeli podobne izkušnje.

ACE naj bi sodelovala s krovno filmsko organizacijo MPAA in organi pregona, uporabili pa bodo vse izkušnje in metode, ki jih poznajo člani združenja. Vprašanje pa ostaja, kakšen učinek bo imel tovrstni pregon. Podobni preizkusi iz preteklosti praviloma niso prinesli nobenih vidnih rezultatov v zmanjšanju masovnosti rabe piratstva, občasno so uspeli zapreti vir ali dva. Ali bo tokrat drugače?

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji