Objavljeno: 9.6.2018 08:00 | Teme: Intel, procesor

40. obletnica prvega procesorja za računalnike PC

8. junija je minilo natanko 40 let od uradne objave Intelovega procesorja 8086, prvega 16-bitnega procesorja, ki je obenem postal temelj za računalnike PC. Resnici na ljubo so prvi računalniki IBM PC uporabljali procesor 8088, nekoliko okrnjeno različico procesorja 8086, ki je bila predstavljena leto kasneje. Neposredni nasledniki te prve Intelove x86 platforme so še vedno dominantna računalniška platforma na svetu.

Procesor 8086 so v družbi Intel  razvili v približno dveh letih, kar je bilo za tedanje čase zelo hitro. Pri razvoju so sodelovali štirje inženirji in 12 tehnikov, ki so sestavljali vezje. Kot zanimivost, pri temu sploh niso uporabljali orodij CAD in računalnikov, saj tedaj ta tehnologija še ni obstajala. Delo je bilo povsem ročno.

Prvi procesor je deloval s taktom 5 MHz, kasnejše različice so hitrost dvignile do 10 MHz. Za primerjavo – Intel je nedavni ob svoji 50-letnici obstoja predstavil procesor Core i7 z doslej najvišjim taktom – 5 GHz. V 40 letih se je torej frekvenca delovnega takta povečala za 1000-krat. Podobni preskok je tudi pri uporabljeni arhitekturi – prvi procesor je imel najmanjšo povezavo z dimenzijami 3 mikrometre. Danes proizvajalci že dokaj redno uporabljajo arhitekturo 10 nm s prvimi koraki proti 7 nm. Tisočkratnik tudi tu ni daleč, čeprav se proizvajalci tu spopadajo z velikimi fizičnimi omejitvami materialov.

Prvi procesor 8086 je stal nekaj centov manj kot 87 dolarjev. Danes najzmogljivejši Core i9-7980XE stane 2.000 dolarjev. Intel je že leta 1978 zelo verjel v novo platformo 8086/8088 (imenovana tudi x86) in je v marketing vložil za tiste čase zelo velik znesek 2 milijona dolarjev. Naložba se jim je seveda zelo obrestovala. Po ocenah analitskih družb smo že leta 2015 presegli mejo dveh milijard osebnih računalnikov PC, ki so v redni rabi. Večina jih še vedno uporablja Intelove procesorje. 

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

Monitor na Facebooku

Monitor TV na YouTube

WgtTlaQnT-o

  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji