Objavljeno: 28.11.2016 | Avtor: Miran Varga | Monitor December 2016

Znanilec sprememb

Samsung si je v zadnjih letih prisvojil levji delež trga pogonov SSD. Tokrat smo dobili na preizkus različico OEM novega pogona PM961, ki napoveduje širši javnosti dostopni 960 EVO.

orejski gigant je ohranil svojo čudno, a ne povsem presenetljivo navado, da izdelovalcem računalnikov in tablic kot prvim pošlje nekatere pogone SSD in tako preizkusi njihovo delovanje v praksi, preden splavi na trg svojo komercialno različico pogona. Ta scenarij povsem ustreza tudi zgodbi tokrat preizkušenega pogona Samsung PM961, ki napoveduje zmogljivosti in zasnovo novega modela 960 EVO. Gre za prvi pogon SSD na vodilu M.2 NVMe, ki uporablja Samsungove 48-slojne pomnilniške celice 3D TLC V-NAND in nov pomnilniški krmilnik iz družine Polaris. Odvisno od različice – na voljo bo z zmogljivostmi od 128 GB do 1 TB – naj bi ta kombinacija postregla s 25- do 50-odstotno pohitritvijo delovanja glede na prejšnjo generacijo pogonov SSD. In to je resnično veliko.

Pogon Samsung PM961 lahko vgradimo v novejše osnovne plošče z režo M2 ali pa na ustrezno prilagoditveno kartico za vodilo PCIe 3.0 X4 – ta sicer izdelku OEM ni priložena, prav možno pa je, da bo na voljo z modelom 960 EVO. 48-slojni pomnilniški čipi V-NAND postrežejo z izboljšano pasovno širino, zato naj bi bil novi 8-kanalni pomnilniški krmilnik v idealnih razmerah zmožen doseči bralne hitrosti do 3000 MB/s in zapisovanje podatkov do 1150 MB/s, s 360.000 in 280.000 IOPS pa je impresivna tudi zmogljivost sočasnega obdelovanja podatkov.

8-cm tiskovina ima pomnilniške čipe nameščene zgolj na eni strani, kar zadostuje za zmogljivost 256 GB. Hitrosti so res dobre, a bi lahko bile še boljše (960 EVO naj bi se že dotaknil nove magične meje 3200 MB/s). Pozna se, da so korejski inženirji z modelom PM961 šele dobro začeli razvijati programsko opremo novega krmilnika in bo ta v modelu 960 EVO bolj dodelana. Nekaj rezerv lahko pripišemo tudi temu, da so pogoni OEM vsekakor tovarniško vgrajeni v prenosnike in tablice, kjer izdelovalec žrtvuje delček hitrosti za nižjo porabo energije in daljšo avtonomijo naprave. Kakorkoli, 110 evrov za 256 GB resnično hitrega bliskovnega pomnilnika je še vedno dobra kupčija.

Samsung PM961, 256 GB

Pogon SSD.

Izdeluje: www.samsung.com.

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 110 evrov.

Za: Cena, energijska varčnost, dobre zmogljivosti.

Proti: Nič.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji