Objavljeno: 25.2.2014 | Avtor: Boris Šavc | Monitor Marec 2014 | Teme: varnost

Zamrznjene težave

Ste se že kdaj zbudili iz sanj, ko so bile v njih težave prehude in brez rešitve, potem pa ste si oddahnili, ker je bilo vse skupaj zgolj plod speče podzavesti? Ne bi bilo lepo, ko bi lahko popolnoma nerešljiv računalniški sistem le zbudili in bi spet tekel kot urica? Z naslednjimi nekaj programi je takšno ponastavljanje operacijskega sistema Windows mačji kašelj.

Osrednja privlačnost varnostnika Macrium Reflect leži v navezi z reševalno različico operacijskega sistema Windows, BartPE.

Osrednja privlačnost varnostnika Macrium Reflect leži v navezi z reševalno različico operacijskega sistema Windows, BartPE.

Zamisel, kako si olajšati vzdrževanje računalnika, ki ga uporablja več uporabnikov, ni nova. Zlasti šole in druge javne ustanove si s to težavo že od nekdaj belijo glave. Kaj storiti, ko se sistem sesuje, se ne odziva ali je zapacan z virusi? Povprečen računalnikar bo takemu bolniku kar precej časa dajal prvo pomoč, navaden uporabnik z malce več znanja pa ga bo preprosto evtanaziral (beri: nanj bo naložil svež operacijski sistem). Laže bi bilo računalnik le ugasniti in upati, da se z novim zagonom sam zbudi iz groznih sanj. Glej ga zlomka, prav s tako rešitvijo se ponašajo programi, ki jih bomo opisali v pričujočem članku.

Pred temi programi so bile na voljo že strojne rešitve. No, ne ravno pred njimi, a ena izmed njih je nekako prevladovala, vsaj v deželi pod Alpami. Radix Protector je bil predstavnik strojnega pristopa. Poleg programskega pripomočka je za uspešno delovanje potreboval kartico PCI, ki je skrbela za vse operacije z diskom. Poleg nastavitev in stanja operacijskega sistema je shranjeval tudi vrednosti CMOS. Ker ga je računalnik vedno spoznal pred sistemom, ga je bilo nemogoče zaobiti. Šlo je za zelo varno rešitev, katere edina vidna slabost so bile kvečjemu nerodne roke nekaterih sistemskih upraviteljev. Radix Protector je našel dom predvsem v šolah in drugih javnih ustanovah, domači uporabniki pa s(m)o raje še naprej oprezali za dobro programsko rešitvijo.

Z operacijskim sistemom Windows ME je prišla med nas Microsoftova rešitev System Restore. Šlo je za nekakšen računalniški časovni stroj. Uporabnik se je z njo lahko vrnil na točno določeno mesto v preteklosti. V primeru ustvarjene obnovitvene točke so z njim nanjo pripotovale tudi sistemske datoteke, nastavitve, aplikacije in zloglasni register. Pripomoček ni bil slab, zato je v posodobljeni različici na voljo še danes. Obenem z njim se je uveljavilo občudovanja vredno število alternativ, tudi brezplačnih.

Kloniranje

Radix Protector, strojna rešitev starejšega datuma, ki jo danes v celoti nadomeščajo programske.

Radix Protector, strojna rešitev starejšega datuma, ki jo danes v celoti nadomeščajo programske.

Tokrat izpostavljamo pet najočitnejših zamenjav. Prva je brezplačna različica priljubljenega programa Macrium Reflect, ki omogoča kopiranje slike diska prek mreže, na optični nosilec, odstranljive pogone ali druge diske. Vzdrževanje je z vgrajenim razporejevalnikom opravil in programom za zapis na nosilce CD in DVD lahka naloga. Osrednja privlačnost različice Macrium Reflect Free je naveza z reševalnim programskim paketom BartPE.

Druga zamenjava se imenuje DriveImage XML. V osnovi gre zopet za izdelavo slike izbranega diska, a se od drugih DriveImage XML razlikuje po enostavnem brskanju med datotekami na izdelani kopiji. Tako zlahka sežemo nazaj v čas in iz preteklosti povlečemo poljubno število datotek, ne da bi morali restavrirati celotno kopijo diska. Kot Macrium Reflect Free podpira Microsoftovo storitev Volume Shadow Copy, ki omogoča izdelavo več kopij hkrati. Za osebno rabo je DriveImageXML popolnoma brezplačen.

Takisto zastonj je osebna različica varovanja Paragon Backup & Recovery. Brezplačna inačica s pripono Free v imenu podpira široko paleto različnih diskov in datotečnih sistemov. Z Microsoftovim Volume Shadow Copy v realnem času varuje in obnavlja več razdelkov in diskov hkrati. Ob odpovedi diska lahko staro stanje pridobimo s CDja, DVDja ali ključka USB. Uporabniški ali, bolje rečeno, čarovniški, saj je poln vodenja za roko, vmesnik je preprost in primeren za začetnike.

Orodja za kloniranje diska ne potrebujemo zgolj domači uporabniki. Poleg šol in drugih javnih ustanov bodo po njih radi posegli tudi izdelovalci in prodajalci računalnikov. Prav zanje je bilo ustvarjeno orodje ImageX. Uporabniški vmesnik je malce zastrašujoč, saj gre za navadno ukazno vrstico, a je za program na srečo na voljo grafično orodje (GImageX), ki delo z njim vsaj malo približa novi generaciji. Deluje zgolj na novejših okenskih datotečnih sistemih, a se za omejenost odkupi s pomanjšanimi kopijami varovanega diska. Umetna pamet zna na disku poiskati dvojnike in jih v sliki sistema zapisati le enkrat, za nameček pa nam dovoli obnavljanje posameznih delov diska in ne zgolj celotne kopije.

Skope nastavitve zamrzovalnika Deep Freeze dosežemo s pritiskom tipke Shift in klikom ikone programa.

Skope nastavitve zamrzovalnika Deep Freeze dosežemo s pritiskom tipke Shift in klikom ikone programa.

Varovanje podatkov in nastavitev sistema s kloniranjem seveda ni omejeno na operacijski sistem Windows. Z odprtokodno Clonezillo lahko poleg računalnikov z Microsoftovim sistemom kopiramo tudi diske z Macov in Linuxa. Obenem je pripomoček dovolj preprost, da ne odvrne zelencev v svetu kloniranja. Podpira veliko število datotečnih sistemov, a omogoča tudi kopiranje nepodprtih. Pri slednjih je omogočen le način, ki preslika sektor za sektorjem, pri čemer ni tako učinkovit in hiter kot pri delu s podprtimi sistemi. Različica za osebno rabo je na voljo v obliki prilagodljivega zagonskega nosilca CD.

Poleg brezplačnih orodij za kloniranje diskov in varovanje na njih zapisanih podatkov je na voljo kup plačljivih, velikokrat še boljših alternativ. ShadowProtect Desktop, ki nas s kloniranjem diska iz morastih sanj prestavi v lepši svet, ni manekenske narave. Poleg videza nas pusti hladne tudi s seznamom zmožnosti. Kljub temu zna navdušiti na pomembnem področju, ki se mu reče hitrost. V osnovi opravlja le eno nalogo, vestno izdeluje popolne kopije ciljnega diska in jih nato še tople servira uporabniku, da lahko po njih brska, kot bi šlo za pravi, fizični disk. ShadowProtect Desktop 5 je sicer okleščena različica orodij za večja podjetja, ki jih podjetje StrageCraft prodaja za resnejši denar, zato ji manjkajo naprednejše omrežne komponente in oblačno arhiviranje.

Precej strmo učno krivuljo programa ShadowProtect Desktop 5 omilijo priročni čarovniki, ki novinca po pogostih opravilih vestno vodijo za roko.

Precej strmo učno krivuljo programa ShadowProtect Desktop 5 omilijo priročni čarovniki, ki novinca po pogostih opravilih vestno vodijo za roko.

Učna krivulja programa je precej strma, a ni bojazni, da se v programu uporabnik z nekaj ustreznega znanja ne bi znašel. V pomoč so mu čarovniki, ki ga za roko vodijo po najpogostejših opravilih, kot sta varovanje in obnavljanje podatkov. Aplikaciji je priložen urnik, s katerim natančno določimo, kdaj in kako se bodo varnostne kopije izdelovale. Kopiranje se izvaja prirastno (ang. incremental), kar pomeni, da se vsakič shranijo le spremenjene datoteke in ne spet celoten disk. Resnost programa dokazuje vključitev šifriranja, ki poskrbi, da so narejene kopije diska res varne, četudi bi se znašle pod nepravimi prsti. Po narejenih kopijah diska lahko brskamo med datotekami in celo zaganjamo programe. Obnavljanje podatkov je enostavno. Sestavljeno je iz izbire ustrezne particije in širjenja podatkov nanjo. ShadowProtect Desktop 5 pozna način obnavljanja, ki je neodvisen od strojne opreme, kar pomeni, da datoteke, programe in nastavitve prenese na svež računalnik, ne da bi se mu kolcalo po starih gonilnikih in podobno. S tako imenovanim Hardware Independent Restore včasih rešimo tudi navidez nepovezane težave. Težaven računalnik na primer z aplikacijo ShadowProtect Desktop 5 najprej varujemo, ga formatiramo in obnovimo brez obstoječih gonilnikov na isto strojno opremo. Če so težave povzročali sprti gonilniki, jih pravkar priobčeni postopek zagotovo razreši. Za nameček je ob vsem naštetem program zelo zanesljiv, kar je pri tako pomembnem opravilu, kot je varnostno kopiranje, v vsakem primeru najpomembneje.

Nočna mora

Zgoraj našteti in opisani pripomočki radi pomagajo v zagati, a s svojim delovanjem strojnih rešitev, kot je Radix Protector, ne posnemajo dovolj vestno. Če si nam srce poželi hitrega bujenja v lepši svet, je pravi odgovor na vprašanje, kako pregnati moraste sanje, le en, nadvse priljubljeni DeepFreeze. Ker je plačljiv, mu ob bok postavljamo še brezplačno alternativo. Kljub navdušenju in dejanski učinkovitosti vseh v članku opisanih težav se je treba zavedati, da nobeno varovanje ni zamenjava za antivirusni program. Najmanj težav bomo imeli, če bodo varnostniki delovali v sožitju z virusniki. Od preveč ne boli glava!

Windows SteadyState, nekdaj znan tudi pod imenom Shared Computer Toolkit, je bil Microsoftov zastonjski pripomoček, ki je upraviteljem omogočal vzdrževanje računalnikov z več uporabniki. Konec leta 2010 so v Redmondu programsko orodje za Windows XP in Visto upokojili. Uporabniki Windows 7 in 8 smo ostali praznih rok. Na trgu kljub temu najdemo kar nekaj alternativ, med katerimi vodi odlični Deep Freeze. Preprost program podjetja Faraonics poskrbi, da ob vnovičnem zagonu računalnika izginejo vse težave, ki so se v sistemu nabrale od zadnjega prižiganja. Zbogom virusi, neubogljivi gonilniki, nadležne orodne vrstice in drugi zlonamerni programi!

Žalovati za Microsoftovim pripomočkom SteadyState je nesmiselno, saj je Deep Freeze na številnih področjih precej boljši od Redmondovega nezaželenega izdelka. Poleg očitne prednosti Deep Freeze deluje tako na Windows 7 kot 8 in ga redno posodabljajo, je pridobitev še več. SteadyState na primer ni poznal centraliziranega upravljanja, zato smo spremembe uveljavljali solo, računalnik za računalnikom. Povsem drugače je s programom Deep Freeze, ki ima strežniško komponento Enterprise Console, s katero naenkrat upravljamo večje število delovnih postaj, ne da bi nam bilo treba enkrat samkrat vstati izza mize. Deep Freeze deluje na ravni jedra, zato mu ne morejo do živega niti najbolj zli uporabniki, obenem ga ne zmoti niti izpad elektrike.

Običajna različica Standard je preprostejše pameti. Po namestitvi se skrije v sistemski kot (ang. system tray), od tam jo prikličemo s kombinacijo tipke Shift in klika njene ikone. Dodatno zaščito predstavlja geslo, ki ga poljubno spreminjamo znotraj uporabniškega vmesnika. Zaščito izklopimo tako, da med zmožnostmi poiščemo tajanje (angl. boot thawed) in računalnik znova zaženemo.

Skope nastavitve zamrzovalnika Deep Freeze dosežemo s pritiskom tipke Shift in klikom ikone programa.

Skope nastavitve zamrzovalnika Deep Freeze dosežemo s pritiskom tipke Shift in klikom ikone programa.

Vsem, ki ne marajo klasične zaščite računalnika v obliki protivirusnega programa, požarnega zidu in podobnih izdelkov, obenem pa nimajo denarja, je namenjen pripomoček Reboot Restore Rx. Program ob novem zagonu izbriše vse spremembe, ki smo jih opravili med delovanjem računalnika. Popoln izbris med drugim zajema telovadbo z datotekami, kjer se na novo ustvarjene izbrišejo, izbrisane pa se spet prikažejo na disku, sistemske nastavitve, popravljanje registra, nameščene programe ter okužbe z virusi in drugo zlonamerno programsko kodo. Reboot Restore Rx je bil ustvarjen predvsem za rabo v šolstvu, zato je na voljo popolnoma brezplačno. Uporabljamo ga lahko tako doma kot v poslovnem okolju. Zahvala gre podjetju Horizon Data Sys, kjer so pripomoček ustvarili v odgovor na Microsoftovo upokojitev programa SteadyState. Gre za okleščeno različico plačljivega programa Drive Vaccine (in Rollback Rx).

Reboot Restore Rx je uporabniku v hipu razumljiv. Po namestitvi, kjer se skrije na področje Program Files pod imenik Shield, prosi najprej za nov zagon. Ob vzpostavitvi sistema si zapomni sliko računalnika v trenutnem stanju. Vse, kar od tega trenutka naprej počnemo, bo ob izklopu mašine ostalo v digitalnih nebesih, saj se takoj, ko elektroni zapustijo tiskana vezja, nepovratno izbriše iz pomnilnika računalnika. Datoteke, nameščeni programi, spremenjene nastavitve in seveda sproti pridobljeni virusi, vse izgine. Če kaj od naštetega kljub temu želimo obdržati, moramo program začasno onesposobiti (v System Trayu z desnim klikom izberemo ustrezno ikono in ukaz Disable Reboot Restore Rx) in se šele nato lotiti sprememb. Program lahko ščiti več razdelkov istega diska, a žal ne zmore obraniti več diskov hkrati. Razdelke, ki bodo delovali pod okriljem pripomočka Reboot Restore Rx, izberemo ob namestitvi.

Program Reboot Restore Rx sicer podpira delo z več particijami hkrati, a obenem prepozna zgolj en disk, kar mu štejemo za slabo.

Program Reboot Restore Rx sicer podpira delo z več particijami hkrati, a obenem prepozna zgolj en disk, kar mu štejemo za slabo.

Enostavnost pristopa ima žal tudi temne plati. Osrednja skrb je namenjena manku gesla za zagon oziroma zaustavitev programa. Na javnem mestu bi tako nepridiprav, opremljen z minimalno količino znanja zlahka onesposobil zaščito in povzročil kup težav. Enako zaščito onesposobi ustrezno opremljen zlonamerni program, kar povzroči nemalo jeze na strani uporabnika, škode na sistemu pa ne naredi, saj se računalnik ob vnovičnem zagonu rade volje povrne v osnovno (zapisano) stanje. Nekaj vrzeli v sistemu varnosti resda zeva in teoretično bi jih sposobnejši zlikovci lahko izkoristili, a avtorji programa Reboot Restore Rx zagotavljajo, da razpoke sproti zadelajo, tako da uporabniki programa ne bi smeli imeti večjih težav. Program deluje spodobno, zato ni večjih zamer. Pogrešali smo predvsem področje na disku, kamor bi odlagali datoteke, ki jih želimo obdržati. Ker ga ni, je edini način trajnega zapisa na disk začasen izklop programa. Težavo mirne duše pripišemo skupini majhnih nevšečnosti, med katerimi najdemo tudi skrivanje programa. Slednjega namreč med uradno nameščenimi programi zaman iščemo, zato ob želji po odstranitvi pripomočka ne moremo uporabiti okenske aplikacije za upravljanje nameščenih aplikacij. Reboot Restore Rx odstranimo tako, da uporabimo namenski program za odstranjevanje, ki je na področju nameščenega programa (Program Files/Shield). Med pohvalami ne smemo spregledati razmeroma nizke obremenjenosti sistema z nameščenim programom Reboot Restore Rx, saj pripomoček svojo preprostost potrdi z zgolj 20 MB porabljenega pomnilnika RAM.

ShadowProtect Desktop 5

Cena: 100 USD

✓    Hitrost, zanesljivost, neodvisnost od strojne opreme.

✗    Strma učna krivulja.

Deep Freeze

Cena: Od 36 EUR naprej.

✓    Enostavnost, varnost, Windows in OS X, strežniška komponenta za upravitelje omrežne različice.

✗    Cena naprednejših različic.

Reboot Restore Rx

Cena: Brezplačno.

✓    Preprostost, skromnost.

✗    Varnost, omejenost na en fizični disk, ni odlagališča datotek.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji