Objavljeno: 25.1.2011 | Avtor: Anže Tomić | Monitor Januar 2011 | Teme: iPhone

Zamenjati iTunes

Ste si kupili iPod in začeli uporabljati iTunes? Nekateri ste odkrili eleganten način upravljanja glasbene knjižnice. Spet drugi pa se ne morete navaditi na Applov način dela. Na srečo je na voljo malo morje alternativ.

V Applovem svetu je iTunes edina prava pot za organizacijo večpredstavne knjižnice in njeno sinhronizacijo s celo paleto iPodov. Ne glede na Applovo priljubljenost so bile kmalu na voljo alternative, ki ponujajo drugačne pristope k organizaciji in prenašanju podatkov med predvajalniki in računalnikom. Nekatere so usmerjene h kopiranju in se otepajo sinhronizacije vsebin, spet druge se ponujajo kot sistemsko manj požrešni programi, ki v nasprotju z Windows različico iTunesov sistema ne bremenijo tako zelo. Vsem je skupno to, da morajo nenehno slediti spremembam, ki jih v operacijske sisteme svojih izdelkov vnaša Apple. Na tokratnem preizkusu smo si pobliže ogledali osem potencialnih kandidatov. Tudi iTunes je zamenljiv.

Winamp

Winampov vmesnik je praktično nespremenjen že leta, prav tako je možno menjati kožice, če vam privzeta črna ni všeč.

Starosta predvajalnikov, ki je na voljo že vse od leta 1997, se je moral, tako kot vsi drugi tovrstni programi, sprijazniti s tem, da je iPod za velik del ljudi postal sinonim za predvajalnik glasbe. Pri prepoznavanju jabolčnih predvajalnikov je Winampu sprva pomagal odportokodni vtičnik ml_ipod, ki je do različice 5.2 za nemoteno upravljanje z iPodi skrbel sam. Kasneje je Nullsoft osnovno podporo sicer zapekel v nadaljnje različice Winampa, a je kljub temu še vedno priporočljiva namestitev ml_ipoda, saj le z vtičnikom lahko izkoristimo vse funkcije iPoda. Winamp brez težav prepozna vse starejše Applove modele in zna prenašati nanje in z njih glasbo, slike, video posnetke, naslovnice albumov in playliste. Vse se odvija v prepoznavnem Winampovem vmesniku, ki poleg preproste organizacije večpredstavne knjižnice omogoča tudi naročanje na podcaste in sinhronizacijo z iPodom. Očitki letijo predvsem na namestitev programa, ki je od nakupa s strani podjetja AOL postala polna nepotrebnih dodatnih kosov kode (tem se izognemo z namestitvijo po meri), in na to, da Winamp in ml_ipod še vedno ne podpirata naprav iOS (iPod touch, iPhone).

Winamp

Kaj: Program za upravljanje iPoda.

Izdeluje: www.winamp.com.

Cena: Brezplačen (standardna različica), 20 dolarjev (pro različica).

Za: Domač, pregleden vmesnik.

Proti: Ni podpore napravam iOS, napihnjena namestitev.

CopyTrans Manager

CopyTrans Manager je brezplačni del paketa CopyTrans Suite in je temu primerno omejen, saj omogoča le prenos glasbe in video posnetkov iz računalnika na iPod. Ko hočemo vsebine poslati v drugo smer, je treba odpreti denarnico in pokupiti še druge dele paketa. Tako moramo plačati, če hočemo prenašati slike, zopet, če bi radi ustvarjali varnostne kopije iPoda. Vmesnik je starošolski, saj je na voljo le pol ducata ikon in za vsako (doplačljivo) funkcijo se požene svoje okno. Ko hočemo na iPod naložiti nove pesmi, jih najprej določimo, nato pa s klikom začnemo prenos, saj program ni zmožen prenašanja v ozadju, medtem ko mi izbiramo nove pesmi. Staromodnost pa ima tudi pozitivne učinke, saj je možnosti, da bi šlo kaj narobe, bore malo. Ko prenašamo slike, bodo vidne le tiste ikone, ki bodo omogočile prenos slik. Avtorji programa so eni redkih, ki jim uspe slediti vsem spremembam, ki jih v iPode vnaša Apple, tako da so podprte tudi naprave z iOS. Poleg tega je mogoče celoten paket namestiti na sam iPod, kar pomeni, da ga imamo vedno pri roki in naša kopija ni vezana na en računalnik.

CopyTrans Manager

Kaj: Program za upravljanje iPoda.

Izdeluje: www.copytrans.net/index.php.

Cena: Brezplačen (dodatne funkcije so plačljive).

Za: Podpira naprave iOS, prepost vmesnik.

Proti: Plačljive dodatne funkcije, ni za naprednejše uporabnike.

iGadget

Uporabniški vmesnik iGadgeta je narejen zmedeno, vendar pa program to dejstvo vsaj malo omili s hitrostjo delovanja.

Na prvi pogled iGadget s podporo vseh Applovih predvajalnikov, kopiranjem v obe smeri med računalnikom in iPodom ter sinhronizacijo upravičuje svojo ceno dvajset dolarjev. Vendar pa že ob prvem zagonu ugotovimo, da so avtorji veliko več pozornosti namenili funkcijam in podpori kot pa uporabniškemu vmesniku. Ta je sestavljen iz leve stranske vrstice, kjer preklapljamo med našo večpredstavno knjižnico in IPodom ter glavnim oknom, kjer se kaže vsebina. Dejstvo, da je na prvem mestu v stranski vrstici ikona za pridobitev horoskopa, veliko pove o razmisleku, ki je šel v uporabniško izkušnjo. Ko pa se prebijemo skozi vmesnik, je hitrost pri prenosu glasbe in video posnetkov (slik ne podpira) skorajda svetlobna. Prav tako se dobro obnese pri sinhronizaciji in omogoča nastavitev urnika sinhronizacije, tako da nam ni treba vsakič ročno brskati po vmesniku. Težava, s katero se spoprijema iGadget, je njegova cena, saj mu brezplačni programi parirajo (ga presežejo) v količini funkcij in vse počnejo z uporabniškimi vmesniki, ki so prijaznejši do uporabnika.

iGadget

Kaj: Program za upravljanje iPoda.

Izdeluje: www.purpleghost.com/igadget.php.

Cena: 20 dolarjev.

Za: Hitrost, podpora napravam iOS.

Proti: Neroden uporabniški vmesnik, cena.

Foobar2000

Medtem ko se je treba pri večini programov navaditi na njihov uporabniški vmesnik, ki je včasih dobro, včasih slabo premišljen, Foobar take odločitve prepusti uporabniku. Ko Foobar zaženemo prvič, nas pričaka čarovnik, s katerim razporedimo elemente uporabniškega vmesnika. Tako se lahko odločimo za stransko vrstico in glavno okno ali za sistem zavihkov. Znotraj obeh možnosti določimo tudi, ali bomo videli albume, playliste, posamezne pesmi ali pa kar vse skupaj. Za tiste, ki bi radi vmesnik prilagodili svojim potrebam, je Foobar pravi dar, saj poleg same razporeditve elementov omogoča tudi grafične spremembe. Nekaterim uporabnikom pa Foobar, vsaj na začetku, ne bo všeč zaradi možnosti prilagoditve. Dodatno stvari zapletejo še vtičniki, ki jih potrebujemo za nemoteno zaznavanje iPodov. Za modele, ki jih ne poganja iOS, je potreben le vtičnik foo_dop, za iPod touch in iPhone pa je treba v spletu najti še datoteko iphonecalc.dll. Foobar2000 je tako v svoji privzeti obliki le eden v vrsti tovrstnih programov. Ko si ga prilagodimo svojim potrebam, hitro postane nepogrešljiv.

Foobar2000

Kaj: Program za upravljanje iPod.

Izdeluje: www.foobar2000.org/ yuo.be/ipod.php.

Cena: Brezplačen

Za: Prilagodljiv, hitrost, podpira vse modele iPoda (z vtičniki).

Proti: Prilagodljivost bo za nezahtevne uporabnike prezapletena.

doubleTwist

DoubleTwist ima vgrajen iskalnik podcastov in omogoča sinhronizacijo naročenih podcastov z iPodom.

DoubleTwist je je bil sprva alternativa iTunes, a je kmalu prerasel v spremljevalni program za vse druge glasbene predvajalnike in telefone, na katerih teče operacijski sistem Android. Svoje podpore Applovim stvaritvam ni nikoli opustil, vendar je že iz uporabniškega vmesnika razvidno, da se je pozornost razvijalcev preusmeril na druge naprave, s katerimi lahko komunicira. Ob zagonu nas tako pričakata stranska vrstica in glavno okno, kjer se privzeto kaže iskalna vrstica za Androidovo mesto nakupovanja aplikacij Android Market. Vmesnik močno spominja na iTunes in podpira večino funkcij za prenos podatkov iz iPoda in nasprotno. Takoj je razvidno, da se avtorji trudijo vse funkcije čim bolj neboleče predstaviti uporabniku. DoubleTwist je zelo minimalističen, a ne na račun pomanjkanja funkcij. Je tudi eden redkih programov, ki znajo pri prenosu na napravo samodejno pretvoriti avdio ali video datoteko v format, ki ga bo naprava razumela. Prav tako podpira naročanje na podcaste in sinhronizacijo le-teh. Vgrajen ima tudi iskalnik za podcaste in Amazonovo spletno trgovino glasbe. Z zornega kota uporabnika iPoda je edina težava programa ta, da se vedno bolj usmerja v delo z Androidom. Če pa imate iPod in telefon z Googlovim operacijskim sistemom, je doubleTwist prava izbira.

doubleTwist

Kaj: Program za upravljanje iPoda.

Izdeluje: www.doubletwist.com/.

Cena: Brezplačen.

Za: Preprost, podpira vse modele iPoda.

Proti: Preveč usmerjen v delo z Androidom.

Floola

Primer ,,plavajočega" okna, v katero ,,mečemo" glasbo in video posnetke.

Ob prvem zagonu uporabniški vmesnik deluje okorno, saj v glavnem oknu vidimo le vsebino priklopljenega iPoda. Za vse dodatne posege se odpirajo nova mini okna, ki lebdijo nad vsemi drugimi odprtimi programi na namizju. Vendar pa se prav v teh mini oknih skriva način dela, ki bo ugajal zlasti uporabnikom, navajenim sistema prenesi in spusti (,,drag and drop"). Floola sicer zmore sinhronizirati in podpira vse funkcije za upravljanje iPoda, a v polni moči zasije pri uporabnikih, ki radi na hitro in velikokrat ,,premetavajo" vsebino svojega predvajalnika. Tako je najprimernejša za tiste, ki nimajo urejene večpredstavne knjižnice, temveč vsebine dodajajo in odstranjujejo vsak dan. Še najbolje se obnese z manjšimi iPod shuffli, na katere lahko naložimo malo glasbe in jo velikokrat menjamo. Za tiste z iPodi večjih zmogljivosti je primernejši kateri od preostalih opisanih programov, saj je sinhronizacija preveč okorna. Še ena pomanjkljivost se skriva za dejstvom, da so se avtorji odločili podpirati le starejše model iPodov, tako da Touch in iPhone nista podprta.

Floola

Kaj: Program za upravljanje iPoda.

Izdeluje: www.floola.com

Cena: Brezplačen.

Za: Primeren za iPode z manjšimi zmogljivostmi, preprost.

Proti: Okorna sinhronizacija in vzdrževanje večpredstavne knjižnice, ne podpira naprav iOS.

Mediamonkey

Mediamonkey se nalašč opira na vizualno podobo Windows Explorerja in s tem uporabniku olajša uporabo.

Mediamonkey ponujajo v brezplačni in plačljivi različici, vendar za potrebe upravljanja iPoda slednja ni potrebna, saj omogoča le najnaprednejše funkcije. Že z brezplačno različico lahko kopiramo vsebine, sinhroniziramo knjižnico, se naročimo na podcaste in ustvarjamo varnostne kopije. Uporabniški vmesnik je standardna kombinacija stranske vrstice in glavnega okna, ki z razporeditvijo ikon spominja na raziskovalca pri Windowsu. Prav ta podobnost pomaga pri uporabi, saj bo vsakemu uporabniku operacijskega sistema iz
Redmonda hitro jasno, kaj pomenijo posamezne ikone. Monkey prepozna vse vrste iPodov in je najuporabnejši pri upravljanju velikih večpredstavnih knjižnic. Ko knjižnica postane (pre)velika, je
smotrno poseči še po nadgradnji, ki prinaša dodatne funkcije v obliki samodejnega dodajanja novih vsebin in samodejnega organiziranj knjižnice, ki teče v ozadju (tako lahko nemoteno počnemo druge reči). Za večino uporabnikov bo dovolj brezplačna različica, napredni uporabniki pa se bodo morali odločiti, ali je 40 evrov preveč za dodatne funkcije.

Mediamonkey

Kaj: Program za upravljanje iPoda.

Izdeluje: www.mediamonkey.com/

Cena: Brezplačen (40 eur za zlato različico).

Za: Prepoznaven uporabniški vmesnik, ažurna podpora.

Proti: Cena zlate različice.

Sharepod

Čisto jasen in preprost uporabniški vmesnik je glavni adut Sharepoda.

Sharepod je hobi enega samega razvijalca, a se to temu brezplačnemu programu ne pozna. Narejen je zelo minimalistično in ga lahko namestimo na iPod, tako da ga imamo vedno pri sebi. Le ob prvem zagonu je treba pognati iTunes, da Sherepod dobi nekatere gonilnike in datoteke za uspešno delovanje. Edini očitek leti na odsotnost sinhronizacije, vendar gre za program, ki je bil narejen za delo z datotekami in ne za vzdrževanje in sinhronizacijo celotnih večpredstavnih knjižnic. Tako kot že omenjeni Floolo se najbolje uporablja s sistemom prenesi in spusti, s to razliko, da ima Sharepod bolj prečiščen uporabniški vmesnik. Podpora vseh iPodov je dodajana ažurno, saj je nova različica programa na voljo kak mesec ali dva po vsakoletni predstavitvi nove linije predvajalnikov na Applovem septembrskem dogodku. Za hitro in pregledno dodajanje glasbe, videa in slik si je težko predstavljati boljšo rešitev. Za vse tiste, ki imajo doma zajetno večpredstavno knjižnico, pa bo primernejši kak drug skupek kode.

Sharepod

Kaj: Program za upravljanje iPoda.

Izdeluje: www.getsharepod.com/

Cena: Brezplačen.

Za: Minimalističen, ažurna podpora.

Proti: Ne podpira sinhronizacije.

Kaj torej izbrati?

Prvi rez bo naredil sam iPod, saj vsi opisani programi ne podpirajo vseh modelov. Seveda je največja razlika med modeli, ki jih poganja iOS (iPod Touch), in drugimi. Nato pa se je treba še odločiti, ali bomo vse svoje večpredstavne vsebine hranili v lično organizirani knjižnici ali pa bomo datoteke na iPod dodajali sproti. V prvi kategoriji je težko prezreti Mediamonkey, saj omogoča skorajda vse funkcije (ne prenaša le video vsebin) in podpira vse modele iPodov. Ob doplačilu pa bodo zadovoljni tudi zahtevnejši uporabniki. V isti sapi je treba dodati, da je z malce začetnega truda (vtičnik, gonilnik, oblika) mogoče Foobar2000 spremeniti v program, ki bo narejen po vaši meri.

Za vse, ki radi glasbo in video posnetke na iPod dodajate sproti, je daleč najboljša izbira Sharepod, saj podpira vse modele in ima špartanski, a zelo logičen in učinkovit uporabniški vmesnik. Poleg tega se je okoli programa zbrala aktivna skupnost ljudi, ki vam lahko ob morebitnih težavah pomagajo.

Tabela z rezultati

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji