Objavljeno: 16.6.2015 | Avtor: Miran Varga | Monitor Posebna 2015 | Teme: windows

Za digitalno varnost gre

Sodobna varnostna programska oprema se že dolgo ne bori zgolj proti virusom. Ti še vedno so, a le  v manjšini, splet pa so preplavile najrazličnejše oblike škodljivih kod, ki iščejo/kradejo naše podatke in identiteto. Zaščita osebnih in drugih podatkov na napravah, povezanih v splet, je tako ključnega pomena za miren spanec slehernega uporabnika.

Tudi pri varnostni rešitvi gre zmaga v tabor brezplačne rešitve. Avira Free Antivirus se po rezultatih odkrivanja škodljivih kod meri z najboljšima plačljivima programoma (BitDefender in Kaspersky), nam pa je všeč tudi preprost uporabniški vmesnik brez odvečnih funkcij.

Tudi pri varnostni rešitvi gre zmaga v tabor brezplačne rešitve. Avira Free Antivirus se po rezultatih odkrivanja škodljivih kod meri z najboljšima plačljivima programoma (BitDefender in Kaspersky), nam pa je všeč tudi preprost uporabniški vmesnik brez odvečnih funkcij.

Danes se varnostna rešitev ne ubada več le z zaščito pred virusi, temveč se bori proti najrazličnejšim škodljivim kodam, nezaželeni pošti, digitalnemu smetju, vdorom in tudi malomarnosti uporabnika. Nič čudnega, da so ti programski paketi vedno bolj obsežni, saj se večina ubada še s skrbjo za izdelavo varnostnih kopij, varovanjem gesel, preverjanjem spletnih strani in spletnih transakcij ter podobnimi opravili. Nekatere rešitve premorejo tudi t. i. metode za pohitritev delovanja računalnika, saj znajo še defragmentirati disk, odstraniti piškotke in nedelujočee programe, tiste naprednejše se celo globoko integrirajo v okenski operacijski sistem ter preverjajo ne le za lastnimi posodobitvami, temveč tudi to, ali so posodobljeni nameščeni programi in gonilniki. Slednje je zelo pomembno, saj uporabniki računalnikov navadno postanemo žrtve spletnega napada ali kriminala manj po lastni krivdi, bolj zaradi luknjaste programske opreme. Posebej aplikacije, kot so Adobe Reader, predvajalnik Flash in Oraclova Java, so pogosto tarča napadalcev, ki izkoriščajo različne v njih odkrite ranljivosti. Večina celovitih rešitev nosi oznako »internet security« ali »suite«, za osnovno varnostno zaščito računalnika pa zadostujeta že program za varovanje pred škodljivimi kodami in požarni zid. Dobra novica je vsekakor ta, da danes za ustrezno varnost računalnika, če ne želimo, ni treba odšteti niti centa.

Začnimo pregled z breplačnimi rešitvami. Avira Free Antivirus 2015 se po rednih preizkusih organizacije AV-Test vedno uvršča v sam vrh po svoji sposobnosti varovanja računalnika in podatkov v njem. Gre za posrečen programski paket, ki premore tudi požarni zid in modul za zaščito spletne dejavnosti uporabnika, preostali dodatki pa so na voljo v plačljivi različici Internet Security Suite. V brezplačnem svetu se Aviri približa še rešitev Comodo Internet Security, ki je bolj celovita, a mora uporabnik vzeti v zakup, da mu bo brezplačna rešitev tu in tam pokazala kakšno obvestilo/reklamo. Zelo posrečen je tudi paket 360 Total Security, ki pri svojem delu uporablja kar štiri različne varnostne pogone, in sicer tehnologije priznanih varnostnih družb Avira, BitDefender ter dva pogona podjetja Qihoo. Medtem ko se »nabildana« varnost pri vsakdanjem delu z omenjeno rešitvijo ne opazi, pa bo globoko skeniranje računalnika v povprečju trajalo približno dvakrat dlje kot pri konkurenčnih rešitvah, 360 Total Security pa bo vrnil tudi večje število sumljivih datotek. A to se zdi sorazmerno nizka cena za dobro varnostno rešitev.

Odpuščanj je seveda precej manj, ko je govor o plačljivih varnostnih programih. Že omenjenemu paketu Avira Internet Security Suite 2015 se močno približa Kaspersky Total Security 2015. Ta lahko ščiti različne naprave, že vrsto let pa uživa ugled tehnično odličnega izdelka, praktično neprebojnega, posebej v očeh širine zaščite in porabe sistemskih virov.

Pred kratkim prenovljena blagovna znamka Panda s svojo rešitvijo Global Protection 2015 tudi meri na gospodinjstva in uporabnike, ki si želijo predvsem nemoteče ali celo nevidne zaščite. Omenjena varnostna rešitev lahko tako kot najboljši konkurenti poleg osebnih računalnikov varuje še računalnike Mac in mobilne naprave s sistemom Android. Pohvalimo lahko enostavnost rabe in to, da lahko posamezno licenco uporabimo na kar treh različnih napravah. Če iščemo predvsem radodarnost z licencami, bomo dobro preskrbljeni tudi z rešitvijo Norton Security with Backup, saj jih ta premore kar deset (za različne naprave), obenem pa ni moč oporekati njenemu naboru varnostnih orodij, ki ščitijo pred vsemi vrstami groženj. Zelo podobno se odreže tudi varnostna rešitev ESET Smart Security 8, ki funkcionalno ne izstopa bistveno, je pa prijazna do uporabnika in njegovega računalnika.

Korak dlje od vseh rešitev v industriji pa je naredil McAfee, ki je v svojih najdražjih rešitvah, kot sta McAfee All Access ter McAfee LiveSafe, uporabnikom omogočil namestitev varnostnega paketa oziroma aplikacije na kar neomejeno število naprav. Digitalno navdihnjeno gospodinjstvo bo takšno  potezo vsekakor znalo ceniti.

Med premijske varnostne rešitve lahko uvrstimo še Bitdefender Total Security, ki resnično ne želi ničesar prepustiti naključju, saj ponuja odlično (skoraj perfektno) sposobnost odkrivanja škodljivih kod, zmogljiv požarni zid, zaščito pred nezaželeno pošto, enkripcijo datotek, spletno hrambo ter funkcijo sledenja mobilni napravi. Kot se za celovito rešitev spodobi, ne manjka niti aplikacija OneClick Optimizer za pohitritev delovanja računalnika ali tablice.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji