Objavljeno: 21.4.2015 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Maj 2015 | Teme: nenehni testi

Xerox Phaser 3320dni

Xerox je bil pred leti znan predvsem po velikih tiskalnikih, namenjenih večjim pisarnam, in po kopirnih strojih. V zadnjih letih so ponudbo razširili predvsem v nižjem cenovnem razredu, zdaj ponujajo tudi veliko cenejših naprav, namenjenih domačim uporabnikom, tudi domačim podjetnikom in manjšim pisarnam oziroma delovnim skupinam. Predvsem slednjim je namenjen tudi tokrat preizkušeni Phaser 3320dni. Gre za večjega brata laserskih tiskalnikov, ki smo jih sicer preizkusili med cenejšimi črno-belimi laserskimi napravami, je pa nekoliko dražji od modelov, ki smo jih uvrstili na omenjeni preizkus.

Tiskalnik je na videz povsem preprost, na hitro ga praktično ne ločimo od drugih modelov tega izdelovalca. Na desni strani opazimo majhen, črno-beli zaslon stanja, prek njega lahko na hitro preverimo nastavitve in stanje naprave. To pride prav tako med reševanjem težav (da hitro vidimo, ali gre za kak zataknjen kos papirja) kot tudi med preverjanjem omrežnih nastavitev, ki jih lahko tiskalnik seveda natisne brez potrebe računalnika. To je seveda standard pri dražjih modelih, se pa občasno najde tudi na kakšni cenejši laserski napravi (brizgalniki tega ranga imajo že dlje časa sicer večje, barvne zaslone).

Spodaj je solidno velik predal za papir, vanj lahko pospravimo do 250 listov (velja omeniti, da predal na zadnji strani za nekaj centimetrov štrli iz naprave), še 50 listov sprejme dodatni podajalnik, ki se odpre na sprednji strani, torej nad predalom. Pri tej napravi si lahko sicer omislimo tudi dodatne predale, zmogljivost tako zvečamo še za 520 listov. V vsakem primeru se lahko na zgornji strani nabere do 150 listov.

Kot pove črka »d« v imenu, je v tiskalnik vgrajena tudi samodejna enota za tiskanje na obe strani, kar je nadvse dobrodošlo pri daljših dokumentih, kjer se s tem privarčuje kar nekaj papirja. Pri vmesnikih zajema poleg USBja tudi navadni omrežni vmesnik, vgrajena je tudi enota za povezovanje v omrežja WiFi oziroma za neposreden dostop iz mobilnih naprav. Ta vmesnik se je začel najprej pojavljati v napravah, namenjenih domačim uporabnikom, zdaj pa se razširja tudi drugod.

Tiskalnik je vsekakor med hitrejšimi v tem cenovnem segmentu. Izdelovalec obljublja 37 strani na minuto, to lahko načeloma potrdimo – na našem preizkusu smo sicer izmerili 36 strani na minuto. Zelo hiter je tudi pri izpisu prve strani, nanjo smo čakali osem sekund (velja poudariti, da so odstopanja tu sicer majhna, le nekaj sekund). Tiskalnik se je sicer izkazal dobro na vseh hitrostnih preizkusih, tudi pri grafiki in dokumentih PDF. Res se najdejo tudi malenkost hitrejši tiskalniki po podobni ceni, a so razlike res majhne.

Največja prednost tega modela je vsekakor nizka cena izpisa, sploh pri uporabi večjega tonerja, ki zmore 11.000 strani. Stane sicer dobrih sto evrov, a cena na stran je 1 cent, to pa je povsem primerljivo z marsikaterim dražjim tiskalnikom. Phaser 3320dni je vsekakor odličen tiskalnik, a bo za marsikoga malce predrag.

Xerox Phaser 3320dni

Vmesniki: USB, omrežni, brezžični omrežni.

Velikost (razred): A4 (osnovni ČB).

Tehnične lastnosti: 250 listov (predal) + podajalnik za do 50 listov, PCL, PS, 128 MB.

Ločljivost in hitrost: 600 × 600 pik na palec, 37 strani na minuto (ČB).

Cena ob objavi: 339 EUR, ČB stran 1 cent.

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ HITROST

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ KAKOVOST IZPISA

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ OPREMLJENOST

❚❚❚❚❚❚❚❚❚❚ CENA IZPISA

✓    Cena izpisa, hitrost izpisa, vmesniki.

✗    Cena naprave.

3012142

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji