Objavljeno: 9.8.2005 16:42 | Avtor: Matjaž Klančar | Monitor Junij 2005 | Teme: laser, tiskalnik, nenehni testi

Xerox Phaser 3130

Xerox je kot izdelovalec izdelkov OEM dokaj uspešen, saj kar nekaj laserskih tiskalnikov na tržišču v osnovi uporablja njihov mehanizem (čeprav to ni javno znano). Posel pa očitno deluje tudi v nasprotni smeri, saj nekatere Xeroxove tiskalnike izdelujejo drugi. Phaser 3130, ki smo ga preizkusili, je že eden takih - videti je (in tudi deluje) natanko tako kakor Samsungov model ML-1520 (oz. njegov predhodnik ML-1510, ki je bil prvi laserski tiskalnik za okoli 30.000 tolarjev).

Phaser 3130 je tiskalnik, namenjen osebni uporabi, dovolj majhen, da sede na vsako mizo. Uradno zmore 16 strani na minuto in čeprav je to 3 strani več od prej omenjenega Samsunga, sta tiskalnika prav identično hitra. 15 strani besedila natisne v minuti in pol, za devet strani poslovnega poročila pa potrebuje nekaj manj kot minuto. Opisni jezik je PCL 6 (Samsung le GDI), zato je primeren tudi za priklop na računalnike z Linuxom, je pa zato počasnejši kot Samsung z GDI (pri katerem podatke obdeluje procesor računalnika). Še vedno pa je z minuto za kompleksno stran PDF kar dober. Manj smo navdušeni nad hitrostjo tiska prve strani. Izdelovalec sicer navaja, da ta "prileze ven" po 12 sekundah, vendar je to res le, če je tiskalnik polno ogret. Po nekaj minutah se toliko ohladi, da za prvo stran potrebuje 31 sekund, kar je že kar veliko. Poleg tega tiskalnik v teh nekaj minutah (kar vzdržuje temperaturo za hiter tisk) dokaj glasno vrti ventilator (in troši električno energijo).

Tiskanje besedila je zelo kakovostno, manj smo bili navdušeni le nad bitnimi slikami oz. sivinskimi grafikoni v poslovnih poročilih. Tam se neenakomernost odtisa kar pozna in izdelki so nekoliko lisasti, kljub temu da ima tiskalnik programsko ločljivost 1200 pik na palec (strojno pa 600 dpi). Za poizkusne odtise je na voljo varčevanje z barvilom, ki troši le polovico običajne količine le tega. Odtis besedila je pri tem nekoliko manj natančen (predvsem pri podrobnostih velikosti dveh pik), bitne slike pa so kar opazno svetlejše.

Mali Xerox ni slab in bo marsikateremu manj zahtevnemu uporabniku popolnoma zadostoval. Zatrdimo pa lahko, da je danes na tržišču kar nekaj tiskalnikov, ki premorejo sodobnejši mehanizem in se odrežejo še bolje. Poleg tega je zanimivo, da je bolj ali manj enakovreden Samsung (če upoštevamo, da je jezik PCL pomemben le za Linux in za priklop na tiskalniški strežnik) precej cenejši, hkrati pa je precej nižja tudi cena odtisa.

Xerox Phaser 3130

Hitrost: 6

Kakovost izpisa: 8

Opremljenost: 4

Cena izpisa: 5

Vmesniki: USB, vzporedni.

Velikost (razred): A4 (osnovni ČB tiskalniki).

Ločljivost: 600 pik na palec (1200 programsko)

Navedena hitrost: 16 strani na minuto.

Tehnične lastnosti: 250 (podajalnik) + podajalnik za posamezne liste; PCL 5e; 32 MB.

Cena: 49.080 tolarjev.

Cena natisnjene strani: 7,1 tolarja.

Prodaja: FMC, www.fmc.si, (01) 520 59 00.

Za: Majhnost in priročnost.

Proti: Počasen izpis prve strani, glasnost, nekoliko visoka cena.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji