Objavljeno: 21.12.2021 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Januar 2022

Vstopna ponudba

Tudi Nokia je pred kratkim napovedala vrnitev na področje tablic, saj so te zaradi koronavirusa doživele manjše prebujenje. Preizkusili smo prvo njihovo novo tablico, model T20.

Tablice so v zadnjih letih izgubile zagon, s koronavirusom pa so prvič po letu 2014 doživele rast v prodaji in to je spodbudilo kar nekaj podjetij, da vnovič premislijo o tem segmentu. Nokia je tablico T20 napovedala oktobra, pripravljajo še nekaj drugih modelov. Gre sicer za prvo tablico, odkar je telefonska blagovna znamka Nokia v lasti podjetja HMD Global, zadnja tablica pred tem je prišla še v začetnih časih Microsoftovega lastništva in je uporabljala operacijski sistem Windows RT.

T20 se sicer uvršča v spodnji cenovni razred, čeprav prvi stik obljublja nekoliko več. Ohišje je namreč zelo solidno, dober občutek daje aluminijasta zadnja stran, ki ima prijetno matirano obdelavo. Ohišje je odporno na politje, ni pa zares vodotesno. Zaslon po diagonali meri klasičnih 10 palcev, robovi pa so nekoliko širši kot pri Xiaomijevi tablici Pad 5, ki smo jo preizkusili pred kratkim. Tablica je dovolj lahka, da jo lahko nekaj časa držimo tudi le v eni roki. Ohišje je dovolj kakovostno, da bi morala »preživeti« tudi nekoliko bolj grobo ravnanje.

Zaslon ponudi dovolj visoko ločljivost 2.000 × 1.200 pik, v uporabi je dokaj povprečna matrika LCD IPS. V tem cenovnem razredu pač ne moremo pričakovati zaslona OLED, tudi ne višje frekvence osveževanja (le običajnih 60 Hz). Svetlost je za večino primerov dovolj dobra, le na močnem soncu bo uporaba otežena. Tablica ima klasični izhod za slušalke, za napajanje in priklop na druge naprave je na voljo USB-C – veseli smo, da se končno tudi pri cenejših napravah le opušča microUSB. Podpira brezžična omrežja do standarda Wi-Fi 5 (802.11ac), ne pa tudi novejšega Wi-Fi 6. Vgrajen je podatkovni modem LTE, kar je glede na cenovni razred zelo pohvalno, na voljo je tudi razširitveno mesto za pomnilniško kartico microSD. Stereo zvočnika sta povsem solidna, a kakih presenečenj ne gre pričakovati.

Nokia T20 je zgleden primer cenejše tablice, ne bo pa nikogar zares navdušila.

Najočitneje so varčevali pri strojni opremi. Tablico poganja procesor Unisoc Tiger T610. Gre za dobre tri leta star osemjedrni procesor ARM, izdelan v tehnologiji 12 nm. Po zmogljivosti je primerljiv s starejšimi procesorji Snapdragon, denimo Snapdragon 710 z začetka leta 2018. Tablica ne ponudi ravno omembe vredne zmogljivosti, tudi količina pomnilnika (le 4 GB pri preizkušeni različici) ni ravno velika. Za podatke je na voljo 64 GB prostora in tudi to je po našem mnenju danes premalo. Sestava je sicer razmeroma varčna, kar ob velikem akumulatorju pomeni zelo dobro vzdržljivost. Ta namreč ponudi 8.200 mAh, po naši oceni bi lahko prišli do enega dneva povprečne rabe. Pri ogledu videa zmore nekje med sedmimi in devetimi urami uporabe, odvisno predvsem od nastavljene svetlosti zaslona.

Tablica uporablja Android 11. Pri Nokii že nekaj časa poudarjajo dolgotrajno podporo svojim napravam, zato obljubljajo, da bo tablica prejela nadgradnjo na Android 12, kasneje pa tudi na Android 13, še nekaj let zatem pa bodo na voljo varnostni popravki.

Ostaja pa naša klasična kritika Android tablic – tako sistem kot aplikacije niso tako dobro prilagojene delu na tablici, kot je to v Applovem taboru, torej na tablicah iPad. Te tablice se tako še najbolje obnesejo pri ogledu videa in drugih vsebin, denimo brskanju po spletu, na družabnih omrežjih in podobno. Med novostmi lahko omenimo Google Kids Space, zaklenjen razdelek z aplikacijami, varnimi za mlajše, ter Google Entertainment Space, ki združuje različne aplikacije z video vsebinami, e-knjigami in s podobnim.

Nokia T20 je zgleden primer cenejše tablice, ne bo pa nikogar zares navdušila. Glede na ceno bo še najbolj zanimiva kot poceni naprava za hiter dostop do spletnih in drugih vsebin, tudi za spletne sestanke (Zoom, Skype) in podobno. Dodaten plus je modem LTE, s katerim bi utegnila biti zanimiva tudi kot mobilna blagajna ali kaj podobnega. Kakovost izdelave bo poskrbela, da bo »preživela« tudi nekoliko bolj grobo ravnanje, vzdržljivost akumulatorja pa je le dodatni plus.

Nokia T20

Tablica

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 280 EUR (64 GB/4 GB RAM)

Za: Kakovost izdelave, vzdržljivost akumulatorja.

Proti: Zmogljivost.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji