Objavljeno: 25.4.2023 | Avtor: Dominik Cigala | Monitor Maj 2023

Vse o Youtube - Viralne zmenkarije

Največja spletna knjižnica videoposnetkov na svetu nas navdušuje že dolgih 18 let. Youtube je ustvaril besedo viralnost, spremenil navade uporabnikov interneta ter spočel novo vrsto zvezdništva. Vse se je začelo s tremi prijatelji, ki so sanjali o boljši spletni strani za iskanje zmenkov.

Ustanovitelji spletišča Youtube so bili trije prijatelji Chad Hurley, Steve Chen in Jawed Karim.

V zgodnjih dneh interneta so se trije prijatelji, Chad, Steve in Jawed, zbrali v stanovanju v San Franciscu. Zaposleni so bili pri Paypalu, medtem pa so sanjali o večji stvari, o nečem, kar bi lahko spremenilo svet in način, kako ljudje komunicirajo. Odlično so se dopolnjevali, Chad je bil oblikovalec in vizionar, Steve računalniški inženir in mojster tehnologije, Jawed pa programer z izjemnim znanjem o kodiranju videoposnetkov. Nekega dne so se zbrali na večerji in se pogovarjali o svojih izkušnjah z iskanjem videoposnetkov na spletu. Spoznali so, da je težko najti določene videoposnetke in jih deliti z drugimi. Čeprav so obstajale spletne strani, kjer so jih lahko naložili in si jih ogledali, so bile te počasne in omejene. Uporabniki so se soočali z neprijaznimi vmesniki, s pomanjkanjem funkcij in z zastarelimi videoposnetki. Odločili so se, da bodo ustvarili spletno stran, ki bo omogočala njihovo enostavno nalaganje, ogled in deljenje.

Prvi videoposnetek na spletišču Youtube je nastal v živalskem vrtu San Diega.

Chad, Steve in Jawed so več tednov delali dan in noč pri razvoju svoje ideje. Raziskovali so najboljše načine kodiranja videa, preučevali tehnologije za pretakanje videoposnetkov in razvijali uporabniški vmesnik, ki bi bil privlačen in enostaven za uporabo. Večino dni so preživeli v Chadovi garaži in ustvarjali. Končno so na valentinovo leta 2005 splavili storitev Youtube, sprva namenjeno nalaganju videopredstavitev za zmenke. Ker med nežnejšim spolom ni bilo zanimanja, so ženskam prek oglasov plačevali 20 ameriških dolarjev za vsak objavljen posnetek. Veliko več je bilo interesa za nalaganje drugačnih videoposnetkov, zato so aprila spremenili spletišče v brezplačno platformo, na kateri je vsaka poslana datoteka dobila unikatno povezavo za dostop do nje. V zaprti beta različici je bil na njej objavljen prvi videoposnetek z naslovom Me at the Zoo, ki je bil dolg pičlih 18 sekund in je prikazoval Jaweda v živalskem vrtu San Diega, kako razlaga, zakaj ima rad slone.

Nogometni zvezdnik Ronaldinho je bil zaslužen za prvi izdelek z več kot milijon ogledi.

Že maja 2005 jim je začelo zmanjkovati prostora za potrebno strežniško opremo, zato so začeli razmišljati o selitvi. Zavedali so se, da potrebujejo več denarja in znanja. Odločili so se, da bodo poiskali vlagatelje, ki jim bodo pomagali pri nadaljnji rasti. Septembra je na spletišče videoposnetek svojih medenih tednov naložil njihov nekdanji sodelavec Roelof Botha, zdaj poslovni partner investicijskega podjetja Sequoia Capital, ki je na njegovo priporočilo v Youtube vloži prve tri milijone in pol ameriških dolarjev. Že oktobra je video, v katerem brazilski nogometaš Ronaldinho prejme par zlatih čevljev, presegel milijon ogledov. Prvič se je pokazala moč spletišča Youtube v vlogi trženja in viralnosti. Decembra rojstnega leta je bil Youtube uradno dostopen vsem in je zabeležil osem milijonov različnih ogledov na dan.

Potem ko so odlomki iz skeča Lazy Sunday iz oddaje Saturday Night Live na Youtubu pritegnili milijone ogledov, je televizijska hiša NBC zahtevala, da se posnetek odstrani. Pritožba NBC je rodila program preverjanja naloženih vsebin Content Verification Program, ki je začel oktobra 2007 delovati in ustvarjalcem vsebin omogočil prepoznavanje videoposnetkov, ki kršijo njihove avtorske pravice, ter jim dal moč, da jih odstranijo. Youtube je z NBC po slabem začetku sklenil sodelovanje in promoviral njihov jesenski program, kar označuje prehod tradicionalne televizije na splet in za Youtube pomeni začetek mnogih podobnih ter še bolj plodnih zgodb.

Po krajšem rivalstvu s podjetjem Yahoo je Googlu uspela mojstrska poteza, leta 2006 je kupil spletišče Youtube.

Opogumljeni z začetnim uspehom so Chad, Steve in Jawed svoje poslanstvo razširili. Želeli so, da bi Youtube postal osrednja platforma, kjer bi lahko vsakdo delil svoje zgodbe in izkušnje. V le nekaj mesecih je Youtube dosegel milijone uporabnikov, ki so vsak dan delili svoje videoposnetke in zgodbe z drugimi po vsem svetu. Učitelji so objavljali lekcije, glasbeniki so delili znanje igranja na različna glasbila, kuharski navdušenci pa so razkrivali najljubše recepte. Youtube je postal prostor, kjer so se ljudje lahko učili, zabavali in sodelovali. Njihov trud in vizija sta pritegnila pozornost tehnoloških velikanov, zanj sta se zanimala predvsem Yahoo in Google. Prevladal je zadnji in leta 2006 kupil Youtube za 1,65 milijarde dolarjev v delnicah. Vsak izmed ustanoviteljev je zaslužil 400 milijonov dolarjev. Na dan, ko je bil posel sklenjen, se je podjetje preselilo v San Bruno, Kalifornija.

Applov iphone je navdušil tudi vodstvo podjetja Youtube, kjer so prepoznali mobilno prihodnost in pohiteli z razvojem mobilne različice spletišča.

Googlova poteza se je hitro izkazala za genialno. Youtube je postal ena največjih in najbolj obiskanih spletnih strani na svetu. Integracija z Googlom je pripomogla k izboljšanju tehnologije za iskanje in deljenje videoposnetkov ter dodatno okrepila rast platforme. Maja 2007 je svet očaral dojenček z imenom Charlie. Manj kot minuto dolg domači posnetek malčka, ki ugrizne bratov prst in se nato smeji, je bil eden prvih videoposnetkov na Youtubu, ki so postali viralni. Družina je leta 2017 razkrila, da so s honorarjem od posnetka postali milijonarji. Ko je Apple leta 2007 predstavil prvi iphone, mu je Youtube sledil z mobilno različico spletišča. Istega leta je Google spletišče opremil z oglasi in zagnal program Partner Program, ki je ustvarjalcem namenil zajeten kos oglaševalske pogače. Uspešnejši med njimi so v manj kot letu dni zaslužili dovolj, da je njihov konjiček postal poklic.

Leta 2008 je videoposnetek Evolution of Dance postal prvi objavljeni izdelek z več kot sto milijoni ogledov. Aprila 2009 se je Youtube na pritožbe glasbenih založb odzval s sodelovanjem s podjetjem Vivendi, s katerim sta ustvarila glasbeno storitev Vevo, ki je še danes zelo prisotna na spletišču. Do konca leta je spletišče preseglo milijardo ogledov na dan in več kot 20 ur videa, ki so ga uporabniki vsako minuto naložili na portal. Z naraščajočo priljubljenostjo je Youtube postal tudi pomembna platforma za oglaševanje. Podjetja so hitro spoznala, da lahko z oglaševanjem na spletišču dosežejo ciljne skupine bolj učinkovito kot s tradicionalnimi mediji.

Leta 2011 je Youtube postal tudi platforma za prenos v živo, kjer se dogodki, koncerti in celo politične razprave prenašajo v realnem času. To je še dodatno razširilo možnosti za komunikacijo in povezovanje med ljudmi po vsem svetu. Istega leta je podjetje v lastno produkcijo vložilo 100 milijonov ameriških dolarjev in se povezalo z znanimi blagovnimi znamkami ter s slavnimi osebami, kar pri ostalih ustvarjalcih ni bilo dobro sprejeto. Zagnalo je tudi svojo pretočno storitev in igralo pomembno vlogo pri ameriških predsedniških volitvah leta 2012. Decembra 2012 je postal videospot za pesem Gangnam Style prvi videoposnetek v zgodovini z več kot milijardo ogledov. In rodili so se novi časi.

Plačljive storitve spletišča Youtube so danes združene pod eno streho. Premium med drugim ponuja tudi glasbo brez videoposnetkov oziroma Youtube Music.

Chad, Steve in Jawed so s spletiščem Youtube omogočili ljudem po vsem svetu, da povežejo svoje zgodbe, izražajo svoja mnenja in uresničujejo svoje sanje. Njihova vizija je spremenila način, kako ljudje komunicirajo, in ustvarila globalno skupnost, kjer vsak posameznik lahko najde svoj glas. Kako pomemben je Youtube še danes, priča podatek o zaslužku z oglasi, ki ga je Google prvič po prevzemu spletišča objavil februarja 2020. Takrat je spletnemu velikanu prinesel 14 milijard dolarjev, kar je desetino vseh oglaševalskih prihodkov podjetja Alphabet.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji