Objavljeno: 29.9.2020 | Avtor: Jure Forstnerič | Monitor Oktober 2020

Vplivniški komplet - Sony ZV-1

Uspeti in zasloveti na spletu je danes cilj marsikaterega uporabnika družabnih omrežij, pravi »vplivneži« pa potrebujejo tudi pravo orodje – vsaj tako menijo pri Sonyju.

Fotoaparat z oznako ZV-1 tako oglašujejo kot vlogging kamero, torej kot videokamero, s katero čim hitreje in enostavneje ustvarimo dovolj solidne posnetke, da jih objavimo na profilih različnih omrežij. Ločeno pa prodajajo še držalo, s katerim lahko brezžično upravljamo glavne funkcije kamere.

Sony je na področju digitalnih fotoaparatov sicer znano in uspešno ime, tako je tudi ZV-1 pravzaprav povsem soliden kompaktni fotoaparat. Pri oblikovanju in tudi tehnološki zasnovi so se zgledovali po modelu RX100 Mark 5. Uporablja namreč enak objektiv z goriščnicami od 24 do 70 mm in zaslonko od F1,8 na širokem področju do F2,8 na tele. Enako je tudi tipalo, ki po diagonali meri en palec, ponuja pa 20 milijonov pik. Nadaljujejo tudi rabo akumulatorjev NP-BX1, torej teh, ki jih poznamo iz serije RX100.

Ohišje je sicer prilagojeno zajemu videa, sploh ko držimo kamero obrnjeno proti sebi. To omogočata zaslon, postavljen na vrtljiv tečaj, in nenavadno velika tipka za zagon snemanja. Ta je takoj za prožilcem, da jo enostavno dosežemo, ko v levi roki držimo kamero, obrnjeno proti sebi. Zaslon je občutljiv na dotik in tako določimo objekt ostrenja kamere.

Ostrenje je sicer zelo hitro in natančno. Uporabljen je dokaj nov sistem, podoben tistemu, ki smo ga srečali v modelu RX100 Mark 7. Med zanimivostmi velja omeniti nov način, ki daje prednost najbližjemu objektu objektiva – namesto obrazu, kar je sicer standard za kompaktne fotoaparate. To je namenjeno posnetkom, kjer prikazujemo in opisujemo kakšen manjši objekt, denimo elektronsko napravo, ličilo itd.

Posebej prilagojena je trojica mikrofonov, postavljena na zgornji strani, ob klasičnem vmesniku za bliskavice hot shoe. Gre za usmerjene mikrofone, ki so narejeni s poudarkom na zajemu zvoka neposredno pred kamero. Ob kameri dobimo tudi preprosto zaščito pred vetrom, po domače imenovano tudi maček (ali v angleščini dead cat). To je majhen dlakavi šop, ki pokrije trojico mikrofonov in blaži šumenje vetra. Kamera seveda podpira tudi zunanje mikrofone, omenjeni hot shoe pa je hkrati tudi vmesnik za Sonyjeve dodatke, denimo za priklop mikrofonov XLR.

Ob desni strani najdemo izhod HDMI, klasični vhod za mikrofon in vmesnik MicroUSB, prek katerega lahko kamero tudi med uporabo priključimo na napajanje za daljše snemanje. Zaslon se namreč odpre v drugo smer (v levo), torej ga vmesniki ne ovirajo. Škoda, da niso namesto MicroUSB raje izbrali novejšega USB-C.

ZV-1 se kot naprava za snemanje videa dobro obnese, čeprav ima tudi kakšno pomanjkljivost. Kakovost videa je odlična, podpira ločljivosti do 4K pri 30p ali pa FullHD do 120p, v nižjih ločljivostih pa vse do 960 slik na sekundo (za ustvarjanje počasnih posnetkov). Vgrajena je kombinacija tako optične kot programske stabilizacije slike, čeprav zadnja nekoliko obreže video.

ZV-1 se kot naprava za snemanje videa dobro obnese, čeprav ima tudi kakšno pomanjkljivost.

To je sicer ena od slabosti – široki kot 24 milimetrov je za fotografijo sicer soliden, za video pa bi si želeli širši kot, sploh takrat, ko aparat držimo v iztegnjeni roki, da snemamo sami sebe. Med vmesniki pogrešamo vhod za slušalke, s katerim bi lahko na hitro preverili raven glasnosti, preden začnemo snemati. Glavna slabost aparata pa je visoka cena, saj je zanj treba odšteti dobrih 800 evrov.

Ob kameri smo preizkusili še držalo za snemanje z oznako GP-VPT2BT. To ima vgrajeno bluetooth povezavo, prek katere lahko nadziramo fotoaparat. Povezavo nam je uspelo hitro vzpostaviti, nato pa so na voljo prožilec (ločeno za fotografijo in video posnetek), nagibna tipka za nadzor goriščnice, programska tipka in drsnik za zaklenitev ostalih komand. Držalo se lahko razdeli v tri noge, s čimer postane preprosto majhno stojalo, primerno za postavitev na mizo ali drugo ravno površino.

Uporaba je enostavna, uporablja pa majhno, ploščato baterijo, kot jih najdemo v ročnih urah. Spet pa je glavna težava visoka cena, saj velja dobrih 200 evrov. To je številka, ki se že približuje povsem solidnim aktivnim stabilizatorjem fotoaparatov (t. i. gimbal stabilizer), sicer manj znanih kitajskih proizvajalcev, a vseeno.

Sony ZV-1

Kaj: fotoaparat in kamera

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 819 EUR

Za: Kakovost fotografij in videa, število uporabnih funkcij.

Proti: Cena, MicroUSB, široki kot bi lahko bil širši.

  

Sony GP-VPT2BT

Kaj: držalo za fotoaparat z brezžičnim nadzorom

Prodaja: Bolje založene trgovine.

Cena: 202 EUR

Za: Enostavna uporaba, deluje tudi kot majhen stativ.

Proti: Cena.

Sonyjev fotoaparat je v kombinaciji z držalom povsem soliden video komplet, ki pa je odločno predrag, saj veljata skupaj dobrih tisoč evrov.

Naroči se na redna tedenska ali mesečna obvestila o novih prispevkih na naši spletni strani!

Komentirajo lahko le prijavljeni uporabniki

 
  • Polja označena z * je potrebno obvezno izpolniti
  • Pošlji